Home » българи зад граница, Избрано

Конфискуване на автомобили с български номера в Гърция. Гръцките митници – новите богове

2016.08.17 Няма коментари
Spread the love

ЧАСТ 1-ВА. КОНФИСКУВАНЕ НА АВТОМОБИЛИ С БЪЛГАРСКИ НОМЕРА

Гръцките митници – новите богове! Къде завършва правото и започва кривото?

 

Петър Анастасов, Вulgariapress.com

1

 

ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО е мотото на полицейските и митническите служители в съседна Гърция – конфискуват се български автомобили наред!

.

ПРОБЛЕМЪТ

Конфискуване на автомобили с български номера в Гърция

За последните 5-6 години в Гърция, за съжаление единствения опит на правителствата им бе да попълнят дупката си в бюджета чрез жестока за народа фискална политика, като се въведоха много по-високи ставки данъци, нов данък “Лукс“, увеличени осигурителни ставки и не на последно място, увеличени мита, акцизи и административни глоби.

Тези мерки накараха голяма част от бизнеса, особено тази в близките до границата ни райони, да помисли за спасение, премествайки го в родината ни. От далечните региони и островите, бизнесът се “премести“ основно на документи. Това доведе до още по-голяма дупка и невнасяне на данъци, такси, мита и прочие. Съответно автомобилите с непосилните суми за годишни разходи бяха спрени от движение, а една част от тях бяха регистрирани на новосформираните фирми на гърци в България. Така съседите ни си решиха проблеми, а както ще прочетете и в хронологията по-долу, натискът върху гърците и от българска страна е никакъв, а от гръцка минимален.

Къде обаче се вписват в тази история българите, живеещи, работещи или просто пътуващи на туризъм в съседна Гърция? Естествено между чука и наковалнята. Те са тези, които плащат попарата от неуредени закони, липсата въобще на такива или тяхното неспазване, или неправилно тълкуване от самозабравили се гръцки полицаи, митничари и данъчни, които видели, че не могат да се справят със сънародниците си, са тръгнали да преизпълняват нормата само с български граждани.

С всяка изминала година нещата стават по-лоши. Докато достигнахме до момента, в който вече се конфискуват наред всички автомобили с български табели, управлявани от българи! Но да се върнем назад към това как и какво през годините се съобщаваше за проблема в медиите.

2

.

ХРОНОЛОГИЯ

на проблема, описана до днес в медиите

В сайта News.bg  на 7-ми февруари 2010 г. излиза статия под заглавие “Гърция ни спретна гавра на колела“, в която се описват част от първоначалните проблеми, като “къртене“ на номера, при свалянето и глобяване наред по неписани тарифи! Ако прочетете статията, ще забележите, че е описано, че се “глобяват шофьорите само на български коли“! Още от 2010 година кризата в Гърция започва с огромна дупка в бюджета, която се опитват да запълнят с всякакви нови данъци, мита, глоби и прочие… Постепенно глобите за нашенците преминават в конфискуване на автомобилите им.

В статия на GRreporter.info от 25-ти юни 2011 г. със заглавие “ Гръцки автомобили с български номера“ е написано, че “гръцки граждани в България, за да се снабдят с регистрационни номера, запазвайки собствеността на автомобила, като по този начин избягват пътните данъци и такси, както и скъпите застраховки“. Естествено гърците решават да се освободят от този товар на хомота и пререгистрират колите си в България, или просто ги заменят с новозакупени с български номера. А българите в Гърция да му мислят какво тепърва ги чака!

На 14-ти юли 2011г. в. “24 часа”, публикува статия “Конфискуват коли с BG номера в Гърция“! От тогава до днес тази порочна практика не се е променила. На основание право на пребиваване до 6 месеца (на практика недоказуемо) “Гърците налагали глоби по няколко хиляди евро и българите предпочитали да не ги плащат, заради което пък им конфискували колите“. Никой не споменава отнети автомобили на гърци, в статията се казва само за “Българи, работещи и живеещи от години в Гърция, се оплакват, че тамошните власти напоследък масово им конфискуват личните коли“.

В сайта на Plovdiv24.bg, в статия от 13-ти ноември 2011 г. със заглавие “ Невиждана хайка за коли с български номера в Гърция“, четем:  “Гърция превърна българите в пешеходци. Невиждана хайка за коли с BG номера.Масово се конфискуват возилата с чужди номера“. Заради изпразнения бюджет и нуждата от свежи средства “ударни отряди обикалят всеки ден улиците, за да събират колите“. Отново става въпрос само за българи, каращи автомобили с български номера, а не за гърци! Защо ли?!

“24 часа”, на 8-ми юни 2012 първи споменава в заглавието си “Вземат на мушка гърците с фиктивни BG номера на колите“ , но както сами разбирате, на гърците никой нищо не им прави… Глобени са няколко за хорските очи и дотук. Те се водят инвеститори в България, а нашенците – роби в Гърция. Предполагамо е на кого ще конфискуват превозните средства. Освен това гърците регистрират автомобилите си на фирми, а българите са в повечето случаи собственици реални. Най-интересно е последното изречение в статията: “Ако все пак бъдат заловени в данъчна измама, разликата между данъчната тежест в Гърция и в България е толкова голяма, че им е по-изгодно да си внесат съответните глоби“.

МВнР на уебсайта си публикува на 15-ти юли 2012 г. “ Важна информация относно регистрацията на МПС в Гърция“. Споменава се за глоби, директиви и ΑΦΜ (данъчен номер в Гърция), но всичко е толкова неопределено написано, че въобще не става ясно КОГА и ЗАЩО се налагат глобите, с КАКВИ документи се доказва виновност или невинност. Написаното, че “Чуждестранни граждани могат да ползват лични превозни средства с чужда регистрация в Гърция временно, като туристи, поради професионални или родствено–семейни посещения за период от време, които не надхвърля шест (6) месеца (185) дни за година, както постановява президентски Декрет 247/ 1988 А.Y.O.“ . На практика обаче в Гърция и това не важи! Първо се прибира автомобилът и тогава върви доказвай прав или крив си!

Във в. “Струма”, в статия от 2-ри август 2013 г. със заглавие „В Гърция масово конфискуват регистрирани в България коли, удрят собствениците с тежки мита и глоби“, отново се говори за проблема. Тук се споменава, че “през януари 2012 г. има върнати 365 000 табели“. Т.е. гърците спират от движение автомобилите си в Гърция и регистрират същите или купуват други такива в България. Тук вече е упоменат проблема от интервюираният адвокат: “Работата обаче е там, че съгласно тази разпоредба тежестта на доказване, че не е бил в Гърция, пада върху собственика на автомобила. Той трябва да докаже, че не е бил 183 дни в Гърция. Т.е. презюмира се, че е бил. Презумпцията е обърната наопаки. Органът обвинява, а ти доказваш.
В статията е описан и отговорът на въпроса – Защо в Гърция се плаща мито за внос на автомобили? – “Всяка година има наказателна процедура и ЕС глобява Гърция за това, че налага мита върху новия внос на автомобили от страни членки на Евро съюза. Но гръцката държава е изчислила, че приходите от тези мита надхвърлят многократно глобата, която Гърция заплаща на ЕС. Затова продължава тази порочна практика!“

На 2-ри декември 2013 г. GRreporter.info в статията си “Българските коли в Гърция могат да пребивават до 6 месеца“ цитира посолството на Република България в Атина: “Чуждестранни граждани могат да ползват лични превозни средства с чужда регистрация в Гърция временно като туристи или при професионални или родственосемейни посещения за период от време, ненадхвърлящ шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година, каквито са изискванията на Указ 247/1988г. “ Отново не се описва как се доказва престоят и защо отговорността за доказване е прехвърлена на шофьора. Защо той е виновен по презумпция?!

На 2-ри август 2015г. “Стандарт” в статия със заглавие “Гърция конфискува коли с бг номера“ отново е описал вече 5-годишния нерешен проблем. Тук отново е споменато, че “тъй като преминаването през границата ни с Гърция e само с лични карти и никъде не се отбелязва датата, за българите става много трудно за доказване, че колата е пребивавала в страната по-малко от шест месеца. На чужденците се дава 10-дневен срок да докажат това пред митницата“. Т.е. взимат се автомобилите наред, а вие доказвайте за тези дни, че сте невинен!
НЕЗАКОННО Е ГРЪЦКИТЕ ВЛАСТИ ДА НИ ВМЕНЯВАТ – ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО!

В наказателното право този принцип намира приложение в т.нар. презумпция за невинност (на латински: praesumptio innocentiae), която възлага на обвинението грижата за доказване на вина. По дела от общ характер тежестта на доказване пада върху прокурора, а от частен характер — върху частния тъжител. Обвиняемият не е длъжен да доказва, че е невинен, т.е. да доказва отрицателен факт. Законът забранява да се правят доводи във вреда на обвиняемия поради това, че отказва да дава обяснения или че не е доказал възраженията си.

Този принцип е заложен в чл. 31, ал. 3 от Конституцията на България, която гласи: “Обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда“ и в чл. 6, ал. 2 от Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, по която Република България е страна от 1992 г., която гласи: “Всяко лице, обвинено в криминално престъпление, се счита за невинно до доказване на вината му в съответствие със закона“. Още то е описано и в чл. 11 на Всеобщата декларация за правата на човека, по традиция от френската Декларация за правата на човека и гражданина.

3

.

ДОКАЗАТЕЛСТВА

за неправомерни действия на гръцки полицейски и митнически служители

Да преминем към конкретни случаи от последните няколко месеца с български граждани, чиито автомобили са отнети неправомерно.

СЛУЧАЙ ПЪРВИ

На 13-ти ноември 2015 г. е спрян за случайна проверка на пътя в гр. Ханя, остров Крит, Марин Василев*, управляващ собственият си автомобил BMW. Заповядано му е да последва полицейският автомобил до местното управление за допълнителна проверка. Г-н Василев е разполагал с всички необходими документи по закон и не е бил извършил нарушение, което да е било породило спирането и съответната проверка. След като е разпитан какво прави там, работи ли и кога е пристигнал, същият е обяснил, че е на гости, не работи в Гърция и е представил билет за пътуването си с кораба, с който е дошъл. От полицията не му е издаден никакъв документ, както е по закон за задържане на автомобила. След пет дни е извикан да прекара под конвой автомобила от полицията в митницата в Ханя. Там също не му е издаден документ за временно изземване на автомобила. Устно му е поискано да докаже, че не живее и не работи в Гърция. Г-н Василев отново е обяснил, че не живее в Гърция, няма данъчен и осигурителен номер, не се води никъде на отчет и е на гости тук. Отново е показал билета, с които е пристигнал, и за втори път е потвърдил, че е дошъл на туризъм за няколко месеца.

Билетът от кораба е с дата 13-14 юли 2015 г. Т.е. към деня на спирането българския гражданин е бил на 4 месеца престой в Гърция. Колата е била току-що закупена в България. От митницата са му взели всички документи, които били в колата. Потърсили го след няколко дни на посочения телефон, приканвайки го да донесе документ, показващ, че не живее и работи в Гърция.

Той е превел един документ за 35 евро, но консултирайки се с местен адвокат му е казано следното: “Момче, няма смисъл да си даваш парите за адвокати, досега никой не е излизал на глава с митницата. Щом правителството им е дало картбланш да си правят каквото искат, смятай ти ли ще оправиш нещата…“

Тогава Марин се е обадил отново в митницата да пита, какви документи искат, защото няма какво друго да представи, а от там са му казали, че ако иска да си вземе колата е нужна да плати глоба 3000 евро за нея. До ден днешен, Марин не е потърсен повече от митническите власти, нито има документ за конфискуваната кола! Марин сподели, че най-унизително е било подигравката в тона на говорещите с него държавни служители.

konfiskuvani-koli-gurcia-cola2

 

СЛУЧАЙ ВТОРИ

Ивелина Тодорова* пристига за лечение на остров Крит на 15-ти април 2016г., с автомобил собственост на брат й, управляван с пълномощно. На 1-ви юни е спряна за случайна проверка на пътя от полицията. Автомобилът е управляван от семеен приятел, защото тя е била на процедури и той я е връщал обратно. По време на проверката са представени всички необходими документи и на автомобила, и на пътниците.  Необходимите документи са били със съответния заверен превод на гръцки език. Показани са и билетите за пристигането на автомобила с кораба (автомобилът е бил на едва месец и половина престой). Не е имало и нарушение на  правилата за движение, което да е предизвикало проверката. Явно, че причината за спирането са българските регистрационни табели. И отново нареждането е било: “Карай след нас до полицията за допълнителна проверка“.  Госпожица Тодорова се оплака на нашия репортер за арогантното поведение и обиди от страна на полицейските служители в участъка. След устни обяснения, разпитване за причините на престоя на Ивелина не й е издаден никакъв документ по закон за временно задържане на автомобила. Колата е преместена от участъка в Спили, в митницата в Ретимно. Там е последвал разпит отново, на който българката е обяснила, че не работи в Гърция, че е дошла на лечение за доктор. От митницата й отговорили, че понеже имала АФМ в Гърция, нищо, че през годините декларацията й е била нулева, затова ще й конфискуват колата. Тук обаче нито колата е нередовна, нито шофьорът, управлявал я по време на проверката. Презумпцията, че пътникът е виновен, е меко казано смешна. Още повече, че става въпрос за лечение на болен човек с невъзможност да се обслужва нормално. Управляващият автомобила е имал АФМ в Гърция, но вече не живее и не работи тук. Дошъл е за няколко дни при приятелката си, но живее в България.

След няколко седмици се обаждат на Ивелина да отида да плати 5000 евро глоба, ако иска да си вземе колата, или да отида да си вземе номерата, понеже е конфискувана! До ден днешен на Ивелина не е издаден документ за прибирането на тази кола в полиция, респективно митница.

konfiskuvani-koli-gurcia-cola3

 

СЛУЧАЙ ТРЕТИ

На 17-ти април 2016 г. от Италия с ферибот тръгва на гости при брат си в Гърция Васил Андреев. На 18-ти вече е пристигнал в Атина и се отправя отново с друг ферибот към островите. От април до деня на проверката 30-ти юни, Васил е на гости при брат си. Напуснал е Гърция преди 2 години, живее и работи в Германия в турска фирма, полагаща кабели по обектите, и е постоянно на път. Докато му намерили нов обект да го пратят, дошъл за месец-два при брат си на почивка. Последвала проверка и заповед да последва полицейската кола в полицията. Там е стоял над един част в даване на обяснения. Отново обяснението за задържане на автомобила било, че имал гръцки данъчен номер. Г-н Андреев показал на полицаите поне 3-4 документа, показващи,че живее и работи в Германия вече, но това не било достатъчно. Както и при предишните два случая, документ за временно задържане на автомобила не е издаден, а българският гражданин не се е подписвал на никакви документи по случая.  След това колата е прекарана в митницата без да е уведомен собственикът й. Два дни по-късно му е съобщено по телефона да представи документи, че не живее и не работи в Гърция.

Васил носи в митницата билетите за кораба, трудов договор за назначаване на работа в Германия, декларация за издаден осигурителен номер от работодателя в Германия, договор за наем на жилище в Германия и два документа, с които му е издадена осигурителната карта от там. Още по-важно в случая е, че г-н Андреев е заплатил на адвокат сумата от 100 евро, за да преведе нужните документи на гръцки език.

Точно при представяне на тези документи нашият репортер завари българина в митницата. На зададените няколко въпроса, какво, кога и къде се е случило, лично директорката на митническата служба се появи, упорито настояваща репортерът незабавно да напусне сградата на митническата служба. След направената от нас проверка в двора на въпросната митница се оказа, че е пълен със стотици автомобили, предимно с български номера.

Оказа се обаче, че това не са всичките конфискувани автомобили, по-луксозните са държани на закрит частен склад.

От митническата служба ни бе отказана информация за броя на конфискуваните автомобили, а при запитване какви са необходимите документи, които митницата желае за да удостовери вменената виновност на собствениците на задържаните автомобили, се оказа, че няма черно на бяло описани такива, а става въпрос за лична преценка на проверяващия служител. Митническата директорка ни представи списък с необходимите документи за регистрация на чужди автомобили при внос – леки и товарни. Този документ, обаче, не касаеше с нищо случаите на временно задържани автомобили. От митницата не можаха да ни предоставят нито един документ, описващ законово тази процедура и необходимите документи за това!

konfiskuvani-koli-gurcia-4

 

СТАНОВИЩЕТО НА ИНСТИТУЦИИТЕ

От редакцията на “България Прес” се обадихме на Министерство на външните работи на Република България и на Външно министерство на Република Гърция и попитахме следното:

“Как се доказва престой на превозно средство в двете страни, преминало българо-гръцката граница и какви са необходимите документи за попълване на границата и/или в последствие?“

И двете министерства ни отговориха, че НЯМА ТАКИВА ДОКУМЕНТИ, нито нещо може да се попълни по желание евентуално на преминаващия, доказващо датата на това!

Ето това се казва беззаконие, няма законова уредба, всяка институция си прави каквото иска, а гражданите са обявени за ВИНОВНИ, ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. Това е в абсолютен разрез с тълкуването в правото! По  тази логика можем да вкараме всички в затвора, призовавайки ги да доказват невинността си от там. Още по-лошо е, че НЕ СА ФОРМУЛИРАНИ ЗАКОНОВО ДОКУМЕНТИ, ДОКАЗВАЩИ НЕВИННОСТА НИ, А ВСИЧКО СТАВА ПО ПРЕЦЕНКА НА БОГОВЕТЕ ОТ ПОЛИЦИЯ И МИТНИЦА!

Не, дами и господа, това няма да е поредната статия, описваща проблемите на българите в чужбина, и потънала в историята. Ние смятаме да сезираме омбудсманите на двете страни и двете правителства, а при нерешаване на проблема своевременно, ще сезираме Европейските институции. Никоя институция не може да ни вменява вина! Всяка една е длъжна да докаже нашата вина при евентуални съмнения за такава!

Интересно е, че по темата не беше спометата и дума на проведената среща на високо ниво този месец между България и Гърция тук в София. Едва ли също са били засегнати и проблемите на една трета от диаспората в съседката ни, гледащи възрастни хора години наред без договори, осигуровки и права!! На кого му пука за обикновенния гражданин!

Очаквайте в следващата статия в “ПроблеМАТ“ по темата “ Гръцките митници – новите богове! Къде завършва правото и започва кривото?“ отговори на доста още интересни въпроси:

  • Колко автомобила на българи са конфискувани в Гърция за последните 5 години?
  • Къде отиват и каква е съдбата на конфискуваните превозни средства?
  • Има ли расизъм при избирателното прибиране само на автомобили с български номера, собственост на български граждани?
  • Колко гърци в Солун карат гръцки автомобили с български табели и защо никой не ги спира за проверка?
  • Какво ни отговориха българското и гръцкото правителства по темата?

.

———————————————————————————————————————————————————–

Бел.ред: * Имената на лицата в споменатите конкретни случаи са променени. Изданието източник – “България прес” пише в своята публикация, че разполага с пълен опис на трите случая и с копия от всички документи, представени на гръцките полицейски и митнически власти.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.