Home » Авторски страници, политика

Какво ще искат от Борисов в Истанбул и Берлин

2016.08.26 Няма коментари
Spread the love

812693

“Турция привика Бойко Борисов” – из информация на КРОСС:

“Премиерът Бойко Борисов ще разговаря в Истанбул днес с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде “Дневник”. Срещата е по искане на турската страна, а темите на разговор ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката. По-късно Борисов ще разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган. Министър-председателят е придружаван от министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на културата Вежди Рашидов.

Програмата на еднодневното посещение на Борисов в Турция ще се променя в движение, уточниха от Министерския съвет. Възможно е българският премиер да присъства на откриването на третия мост над Босфора, където са поканени над 20 турски и чуждестранни министри. Според Анадолската агенция на церемонията по откриването на моста, кръстен на султан Селим I Явуз, ще присъстват кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският президент Георге Иванов, държавният глава на Севернокипърската република (призната само от Турция – бел.ред.) Мустафа Акънджъ, българският премиер и официални представители на Сърбия, Грузия и Пакистан.

След срещата с турския си колега Борисов заминава за Берлин, където в събота – на 27 август, ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел. Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения.”

—————————————————————————————–

 

КАКВО ЩЕ ИСКАТ УТРЕ И ДРУГИДЕН ОТ БОЙКО БОРИСОВ?

Коментар на Григор Лилов от вчера, 25 август 2016 г.

Untitled

Утре, както ви съобщих още преди месец, Бойко Борисов ще е в Турция. Другиден, както ви съобщих преди 3 седмици, ще е при канцлера Ангела Меркел.

И сега отново ще се опитам да прогнозирам събитията върху основата на информацията, която имам.

Какво ще поискат от него?

Поставям въпроса така, понеже нашият премиер колкото е велик в родината ни, толкова е нищожен и презиран в чужбина.

И не само от него ще поискат!
Защото позициите негласно са съгласувани между различните политически сили.

И на това съгласуване дори дължим неочаквания публичен развод на БСП с АБВ, макар и на думи – т.е. той е жервоприношение пред олтара на европейската и атлантическа солидарност, в името на оцеляването на родния елит (неслучайно и от вчера кандисахме най-сетне след дълго уврътане американски самолети да ни охраняват небето – макар и на първо време до 16 септември.)

————————-

А сега конкретно за исканията, с които ще посрещнат Бойко Борисов в Истанбул.

1. Той не е поканен по повод откриването на третия мост над Босфора „Султан Селим”, както се твърди в медиите. Поканен е по искане на турската страна. Искането за спешни разговори е е от турския премиер Бинали Йълдъръм.

2. Какво ще се иска?

• Двустранна спогодба за бежанците. Досегашната между нашите страни не влезе в действие, понеже е част от споразумението между ЕС и Турция, което е под въпрос. Според моята информация, Турция поема ангажимента да приеме евентуално репатрираните от нас мигранти, освен ако не са от Сирия, Афганистан, Ирак (последната държава засега е спорна). Ще отбележа, че всички се представят за беглеци от талибаните и ИДИЛ.

• Пълна подкрепа за споразумението с ЕС и особено за безвизовия режим за турските граждани.

Позицията на Бойко Борисов? – Поза „партер”.

Ще отбележа какво не направи правителството (и политическите сили, които не поставиха проблемите):

– нямаше Консултативен съвет по национална сигурност (при президента), за да се изработи спешна програма;
– нямаше Съвет по сигурността (при премиера);
– нямаме Закон за действие при кризисни ситуации (старият е отменен, а нов няма);
– нямаме цялостна ревизия на редица нормативни документи по проблема;
– нямаме пълно информационно, кадрово, финансово, материално осигуряване на системата за безопасност, за охрана на границите, за целева комплексна структура за мигрантите;
– нямаме дори стабилна гранична ограда – невероятната корупция я поддяде до илюзорност.

Разбира се, Бойко Борисов все пак ще присъства на откриването на моста над Босфора. На неговото равнище компания ще са му кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският държавен глава Георге Петров, лидерът на т.нар. Севернокипърска република Мустафа Акънджъ (непризната от никого) и официални лица (не премиери и президенти) от Пакистан, Грузия и Сърбия.

Списъкът е показателен за международната изолация на Анкара. И за нашата.

Борисов и Ердоган. Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

Борисов и Ердоган. Снимка: Фейсбук профил на Бойко Борисов

В другиден е посещението при Ангела Меркел.

Какво ще се обещае?

• широко развързване на кесията с европейски пари (сега практически са спряни заради корупцията);
• начало на разговори за влизане в чакалнята на Еврозоната.

И какво ще се поиска?

• България да продължи да подкрепя досегашните предложения на Брюксел за преразпределяне на мигранти с право на международна закрила от Италия и Гърция в другите страни на ЕС. Родната тъпа идея – така ще се спасим от така нар. мигрантска вълна. Истината – ще си я поканим и у нас.

• Пунктове и лагери за дълготрайно пребиваване, за да се поразтовари Гърция. Едно от правните основание – РЕШЕНИЕ № 565/2014/EС НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 15 май 2014 г.

Позицията ни – според мен, съгласие по балкански тертип „Абе ще видим, нещо да направим”, докато натискът не го превърне в безусловно.

Илюстрация от картинки към текста не е необходима, Картинката скоро ще си я видим на живо у нас.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.