Home » Избрано

И най-красивото място в света е… Велико Търново

2016.07.12 Няма коментари
Spread the love

Старата столица на България Велико Търново е обявен за най-красивото място в света за 2016 година.

Велико Търново от птичи поглед. Снимка: btv.bg

Велико Търново от птичи поглед. Снимка: btv.bg

Признанието за един от най-живописните български градове идва в касация на италианския вестник „Република“. Там Велико Търново е определена като „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“, съобщи БНТ.

Според италианските специалисти Велико Търново е един от градовете в света, който предизвиква спонтанен възторг.

Първи е в престижната класация и заради факта, че такъв тип градове, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места, се строят бавно. Така те доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата. Общината в старата столица не е кандидатствала за участие в авторитетната класация.

Снимка: Тsarevets-house.theoldcapital.eu

Снимка: Тsarevets-house.theoldcapital.eu

„Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете. Там е включена инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален“. Това каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“.

Жителите и гостите на града са впечатлени от първото място и са категорични, че Велико Търново напълно заслужава това признание.

В града тепърва предстои пикът на туристическия сезон, а броят на посетителите всяка година бележи ръст: „Към момента данните, с които разполагаме, показват едно известно увеличение. Велико Търново си остава топ туристическата дестинация на България“, подчерта Църова.

Снимка: SkyTrip

Снимка: SkyTrip

След великолепния Велико Търново в класацията за най-красиво място се нареждат емблематичния комплекс от манастири Метеора в Гърция, испанският град Ронда, италианският Риомаджоре, Пиодао в Португалия, Санторини в Гърция и редица други световно красиви и уникални градове.

Източник: Тoziden.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.