Home » Авторски страници, политика

ТТИП, енергийната сигурност, срещата във Варшава – теми на разговорите на Митов в САЩ

2016.07.24 Няма коментари
Spread the love
Даниел Митов по време на една от своите срещи. Снимка: Mediapool

Даниел Митов по време на една от своите срещи. Снимка: Mediapool

В размите на работното си посещение в САЩ, българският външен министър Даниел Митов се е срещнал на 21 юли със секретаря по енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, съощи пресцентърът на МВнР. Двамата са обсъдили енергетиката и енергийната сигурност, изграждането на интерконекторните газови връзки със съседните държави, с акцент върху съоръжението с Гърция и плановете на българското правителство да участва в строежа на терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Даниел Митов акцентирал върху мерките за либерализация на енергийния пазар в България, модернизацията на инфраструктурата, разширяването на газовото хранилище в Чирен и др. Секретарят Мониз заявил ангажимент сътрудничеството с България да се задълбочи и съвместните усилия за диверсификация на енергийните източници и маршрути да продължат.

Даниел Митов се е срещнал на 21 юли и с представителя по търговия на САЩ посланик Майкъл Фроман. На срещата са били обсъдени двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и САЩ и възможностите за засилване на търговския обмен и инвестиционното сътрудничество. Преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ, по което посланик Фроман е главен преговарящ от американска страна, също са били тема на разговора. Митов и Фроман изразили единодушие в надеждите си преговорите и договарянето на споразумението да приключат в кратки срокове. Според тях това споразумение би създало възможност за икономически растеж и е от особена важност на фона на резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС и общата геополитическа ситуация в света. Митов и Фроман подчертали, че сключването на ТТИП ще изпрати силен сигнал за единството и устойчивостта на трансатлантическата връзка във всичките й измерения – търговско-икономическо, политическо и от гледна точка на сигурността.

Момент от дискусията в българския парламент, която е игнорирана от ГЕРБ. Снимка: Иван Стоименов

Момент от дискусията в българския парламент, която е игнорирана от ГЕРБ. Снимка: Иван Стоименов

Ден преди тази среща между Даниел Митов и Майкъл Фроман в САЩ, темата за ТТИП, както и за СЕТА, бе обсъдена и в икономическата комисия на българското Народното събрание. Депутатите от управляващата партия ГЕРБ са игнорирали дискусията по темата, която е била включена в дневния ред по инициатива на сдружение „Солидарна България“, като един от поводите е бил писмо от аналогична комисия в унгарския парламент. В писмото на унгарската парламентарна комисия се изразява силна тревога за опасността за човешките права, безопасността на храните и околната среда в общоевропейски мащаб от посписването на ТТИП. Това е бил първи опит да започнат дебати в българския парламент по тази тема. (Повече за дискусията – вж. тук.)

През втория ден от посещението си в САЩ Даниел Митов се е срещнал със специалния пратеник и координатор по международните енергийни въпроси на Държавния департамент на САЩ Амос Хокстийн и с посланик Даниел Фрийд – координатор на Държавния департамент по политиката на санкции. Българският външен министър е разговарял и със старши вицепрезидента за Европа и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания Хедър Конли, както и с вицепрезидента на Фондация „Карнеги“ Томас Кародърс. Министър Митов е  участвал и в кръгла маса в Атлантическия съвет на тема „След срещата на върха във Варшава: укрепване на сигурността в Черноморския регион“.

Срещата между Даниел Митов и Амос Хокстийн е била фокусирана върху реализацията на приоритетните енергийни проекти за България и региона. Специален акцент е бил поставен върху изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция, а също и върху терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Била е подчертана необходимостта от ускоряване на процеса на реализиране на двата проекта, предвид ключовото им значение за диверсифициране на енергийните доставки и постигане на конкурентни пазарни цени.

Министър Митов и координаторът на Държавния департамент по политиката на санкции посланик Даниел Фрийд са обсъдили въпроси на сътрудничеството между САЩ и ЕС в областта на санкционната политика и възможни подходи за увеличаване на нейната ефективност. Развитието на ситуацията в Украйна, изпълнението на споразуменията от Минск, както и рисковете и заплахите, произтичащи от променената среда на сигурност в Европа, конфликтите в Близкия изток, миграцията и тероризма, са били сред главните теми на разговора.

В разговора с Хедър Конли – старши вицепрезидент за Европа и Евразия в Центъра за стратегически и международни изследвания, било обсъдено укрепването на гражданските общества в страните от Югоизточна Европа, ролята на медиите, ситуацията в Украйна, резултатите от срещата на върха на НАТО във Варшава и сигурността на Балканите и в Черноморския регион. С вицепрезидента на Фондация „Карнеги“ Томас Кародърс Даниел Митов обсъдил въпросите по сигурността в Югоизточна Европа.

На 22 юли министър Митов е участвал и в кръгла маса в Атлантическия съвет на тема „След срещата на върха във Варшава: укрепване на сигурността в Черноморския регион“. Сред участниците в дискусията са били бившият командващ на съюзническите сили в Европа ген. Филип Брийдлав, Майкъл Карпентър – заместник-помощник секретар за Русия, Украйна и Евразия в Департамента по отбрана, бившият посланик на САЩ в България Марси Рийс, Деймън Уилсън – изпълнителен вицепрезидент на Атлантическия съвет, Иън Бжежински – политически анализатор в Атлантическия съвет и други.

Митов изразил задоволство от постигнатия политически консенсус на срещата на върха на НАТО във Варшава и подчертал, че сега трябва да се изпълнят на практика поетите ангажименти. По думите му сред важните стъпки, които трябва да се предприемат, е засилването на способностите и укрепване на сигурността по целия източен фланг на НАТО, в т.ч. и в Черноморския регион. „България подкрепя регионално сътрудничество в Черноморския регион за укрепване на сигурността под егидата и командването на НАТО“ – заявил на кръглата маса Даниел Митов. В хода на дискусията е било обърнато внимание, че е необходимо балансирано засилване на способностите и в трите измерения – сухопътни сили, военноморски и военновъздушни. Във връзка с това министър Митов информирал за плановете на българското правителство за модернизиране на военновъздушните сили на страната.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.