Home » Авторски страници, българи зад граница

Панихида за д-р Виолета Симов-Динев в “Св. София” в Чикаго

2016.07.18 Няма коментари
Spread the love

На 17 юли 2016 г., в църквата „Св. София“ в чигаското преградие Дес Плейнс, се състоя панихида за изключително уважаваната в Чикаго д-р Виолета Симов-Динев, която ни напусна преди година.

eurochicago_ss0078

В богослужението участваха лично митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, епископ Даниил, свещеникът на “Света София” отец Грую Цонков и други духовни лица и свещенослужители.


.

Отслужена от Митрополит Йосиф панихида за д-р Виолета Симов-Динев  бе уважена от множество близки, приятели и роднини на незабравимата Вили, както повечето я наричахме. Ето какво написахме за нея преди година, когато ни напусна:

Нейните благословени труд и професия, любовта й към хората, бяха един постоянен израз на голямото й сърце. Много хора и обществени организации са усещали подкрепата й в тежки моменти. И сънародниците й в България, и българската общност в Америка оценяваха високо хуманната й благотворителна дейност.
На д-р Виолета Симов-Динев българската общност в Чикаго дължи до голяма степен съграждането на храма „Света София“ . Тя е единствената жена, носител на медала на Негово Светейшество българския патриарх – „Свети Климент Охридски“. Била е не веднаж „Лекар на годината“ – избор на пациентите на клиники и кабинети – тези, които я познават най-добре. Д-р Виолета Симов-Динев и е и лауреат на почетен медал „Иван Вазов“ – отличие, което се присъжда от Държавната агенция за българите в чужбина.”

Но най-голямата й роля в Българското Чикаго е тази на признат обединител, вдъхновител и добродетелен човек за пример и подражание. Ето защо присъстващите с въодушевление приеха предложението на нейния съпруг Динко Динев да се учреди на нейно име ежегодна награда – стипендия (scholarship) за заслужил български студент. Самият той внесе първата вноска в чудесното начинание.

Благодарим за това, че и представител на Еврочикаго бе поканен да бъде в комисията по определяне на финансовата подкрепа. Още повече, че имаше такава наша идея още преди десетина години, предложена в Българо-американския център за културно наследство, която просъществува само година и не успя да се развие. Този път името на д-р Виолета Симов-Динев ще ни задължи тази награда да стане една хубава традиция, достойна за делата и благотворителността на уважаваната ни съгражданка.

На снимката края на 2014 г.: Виолета Симов-Динев с книгата “Чикаго – българският град”, на която тя бе основен спонсор, заедно с генералния консул Симеон Стоилов и съпруга си Динко Динев.

Ето кратко видео с д-р Виолета Симов – Динев от премиерата на книгата в Чикаго – 30 октомври 2014 г.:

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.