Home » Авторски страници, българи зад граница

В Босилеград почетоха паметта на убити български офицери

2016.06.29 Няма коментари
Spread the love

На 28 юни т.г. представители на българските организации Културно-информационен център „Босилеград“, Демократичен съюз на българите и Гражданско сдружение „ГЛАС“ от Босилеград, Дружество „Св. Св. Кирил и Методий“ от Кюстендил и председателят на Комисията по политиките на българите в чужбина към Народното събрание на Р. България Стефан Кенов, почетоха паметта на петима български офицери – полковник Иларион Танев, пор. Стефан Контев, пор. Станислав Стефанов, пор. Христо Владов и пор. Асен Минков – като положиха венец и цветя на паметните им плочи в Босилеградското гробище.

28 юни - 2

Управителят на Църковна община Босилеград отец Зоран Стоянов направи гаф, като отказа да изпрати свещеник, който да отслужи заупокойна молитва за душите на офицерите, въпреки писмено отправената молба. В словото си председателят на КИЦ-а Иван Николов изрази съжаление, че и след 103 години, Балканските войни продължават да се водят в съзнанието на историците и някои политици в Република Сърбия. Още по-недопустимо е отношението на представителите на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между хората, се слага в услуга на отживялата великосръбска националистическа идеология.

Кенов

„Въпреки всички подозрения и обвинения, ние настояваме да бъдат издирени имената на около хиляда български и сръбски войници, загинали на територията на Босилеградско през лятото на 1913 г., да им бъде повдигнат общ паметник, на който български и сръбски държавни представители да отдадат почит на жертвите на войните като първа стъпка към затваряне на страниците на историята, национално помирение и изграждане на искрени и трайни добросъседски отношения между българи и сърби“ – каза Николов и добави: „Възстановяването на българските войнишки гробове и паметници от времето на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война на територията на Сърбия и преосмисляне на историческото минало, освен уважение към националната ни история, е и предусловие за трайно помирение между сръбския и българския народ, и интегрирането на Р. Сърбия в семейството на европейските народи“.

След събитието участниците се събраха в помещението на Гражданско сдружение „ГЛАС“ и подробно запознаха народния представител Стефан Кенов с проблемите на българското малцинство, като препоръчаха България да използва опита на Унгария и Хърватска, които ефикасно защитават малцинствата си във Войводина.

Кенов 2

Петимата български офицери са пленени на 28 юни 1913 г. и разстреляни, противно на всички военни конвенции, същия ден в местността „Воденици“ от сръбският капитан Арсениевич. След четири дни Българска военна комисия ги есхумира, идентифицира, протоколира и препогребва в Босилеградското гробище. Събитието е документирано и описано и в Доклада на международната Карнегиева комисия. Но надгробните им паметници са почупени и захвърлени неизвестно къде през осемдесетте години на миналия век.

През 2013 г., по повод 100 години от Балканската война, КИЦ „Босилеград“ и Демократичния съюз на българите подеха инициатива да възстановят надгробията им. След почти две години общинските власти в Босилеград и надлежното Министерство в Белград не разрешиха възстановяването на надгробията, а представителите на КИЦ „Босилеград“, Демократичния съюз на българите и известния босилеградски гражданин Димитър Димитров многократно бяха разпитвани от полицията. Въпреки всичко, българските организации поставиха пет паметни плочи с имената на офицерите и вече трета година отдават почит на убитите офицери с полагане на венци и цветя.

 

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.