Home » Авторски страници

Над 400 гости на “Външно отвътре”

2016.06.19 Няма коментари
Spread the love

IMG_0642

Над 400 гости посрещна вчера Външно министерство в Деня на отворените врати, проведен под мотото „Външно отвътре“. В Деня на отворените врати посетителите можеха да се запознаят не само с работата на МВнР, но с дейността на Дипломатическия институт към министъра на външните работи, на Държавния културен институт, както и с председателствата, през които България е минала като член на ЕС, и с тези, които предстоят.

Домакин на събитието бе външният министър Даниел Митов. „Днес МВнР отваря врати, за да сподели с вас опита, който има“ – обърна се към гостите министърът. „Вратите обаче винаги са отворени и искаме да ви убедим точно в това – министерството е институция, насочена към гражданите и прозрачна в работата си с тях. Само за пример – 55% от всички административни услуги за българските граждани се извършват от МВнР“ – заяви той. Надяваме се, че заявлението за постоянна отвореност на министерството към гражданите не е било само красиви думи, казани в ден като този.

KYO_9935

На откриването присъства и Иван Станчов – бивш външен министър и изтъкнат български дипломат. Той представи работата на Фондация „Карин дом“, чийто основател е. Организацията е с водеща роля в предоставянето на професионални услуги за деца със специални нужди и техните семейства.

През целия ден посетителите на МВнР можеха да посетят осем различни щанда, представящи историята на министерството, консулските услуги, с които впрочем продължава да има доста проблеми, с възможностите за кариера в МВнР. Със свой щанд участваха и Дипломатическият институт, Държавният културен институт, Информационното бюро на Европейския парламент за България и Европейската комисия в България, както и Фондация „Карин дом“. Интерес у посетителите предизвика услугата „Пътувам за…“, която дава подробна информация за всяка една държава по света. Платформата е отворена за регистрация на гражданите, като по този начин те могат да получат актуални новини за събитията в страната, в която се намират. Също така съответното посолство лесно може се свърже с тях  при кризисна ситуация и да им предостави по-лесно помощ при спешни случаи.

KYO_0090

На специално организиран дебат на тема „Публичният образ на България по време на председателството на Съвета на ЕС през 2018 г.” студенти от различни университети дадоха своите идеи за представянето, приоритетите и визията на България по време на председателството. Симулационната игра „Изкуството да преговаряш” също привлече доста участници. Двата културни тура под надслов „МВнР отвътре и отвън” дадоха възможност на гостите на МВнР да се запознаят с културния фонд в сградата на министерството и в парка около него. Организирани бяха и три изложби: „Исторически и архивни документи”, „Иван Шишманови обединена Европа” и „Приемственост и дипломация. Родът Станчови”. Гостите се запознаха също с правилата на дипломатическия протокол и разгледаха различните ордени, които МВнР връчва.

Снимки: МВнР

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.