Home » Авторски страници

Джон Оливър: Купувачи на дългове

2016.06.21 Няма коментари
Spread the love

Untitled1

В предаването  “Last Week Tonight with John Oliver” по NBО, излъчено на 5 юни т.г., водещият разглежда с много ирония един от големите проблеми на американското общество. Това са частните дългове и тяхното събиране. Какво представлява индустрията за събиране на дългове? Какви са фирмите, които се занимават с това, какви са техните методи?

Оказва се, че в редица ситуации тези фирми действат на ръба на закона и дори го пристъпват. Макар и под формата на находчива сатира, която провокира смях и усмивки, Джон Оливър засяга в своето предаване много сериозен проблем, показвайки абсурдите, до които той е стигнал.

Общо американските домакинска имат дълг от над $ 12 трилиона, като $ 436 милиарда от него са отдавна просрочени, задълженията се бавят с 90 и повече дни – казва телевизионният водещ. Той казва и, че много хора задлъжняват, без да имат пряка вина за това, като например в случаи на извънредни разходи за животоспасяващи медицински услуги, които не се покриват от медицинските застраховки. Някои дългове не могат да бъдат избегнати. Но отдавна просрочените задължения са породили цяла индустрия за изкупуване на дългове.

Задълженията често се продават и препродават на различни купувачи. Продават се задължения към банки, към фирми за бързи кредити, лизинги за автомобили, членски вноски за клубове. Ежегодно се продават евтино на всевъзможни фирми в този бранш дългове за милиарди долари. Почти неизвестни компании, някои от които водещият назовава по име, държат според него огромна част от дълговете в САЩ.

Начините, по които тези фирми се опитват да съберат пари от длъжниците, се оказват обикновено един мръсен бизнес, пълен с номера. Събират се понякога дори дългове с изтекла давност, данните за длъжниците и техните задължения не винаги са точни. Информацията за дълговете се продава в таблици на Excel, като в много договори за покупко-продажба пише, че дългът е бил продаден “такъв, какъвто е” и “на собствен риск”, което е странно за големи бизнес сделки. Купувачите не винаги проверяват информацията за задълженията. Затова понякога и за стари, изплатени вече дългове, те изпращат заплашителни съобщения на съответните граждани, причинявайки им излишни притеснения и тревоги.

6

“Купувачите на дългове не само могат да ви съдят за дълг, който не припознавате, те могат и да ви тормозят за дълг с отминала давност, за такъв, от който сте освободени, или за такъв, който вече сте платили” – казва Джон Оливър. Дори съществува понятието “зомби дълг” – за дълг, който сте смятали за мъртъв и заровен, но той оживява като зомби. Стар дълг излиза от “гроба” – и ако не изяде главата на някого, може да му причини сериозно главоболие. “Зомби дълговете” са трудни за преборване и засягат главно малцинствата. За сметка на това регистрирането на фирми за изкупуване на дългове е лесно и без особен контрол.

Още по темата за купувачите на дългове, многото проблеми и гротескната страна на този бизнес можете да разберете от видеозапис на този епизод на предаването, който може да се види и със субтитри на български в сайта Dokumentalni.com.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.