Home » Авторски страници, българи зад граница

Конференция на Асоциацията на българите в Украйна

2016.06.20 Няма коментари
Spread the love

1

Отчетната конференция на Асоциацията на българите в Украйна се проведе на 18 юни т.г. в Таврия, Запорожска област, където живеят над седемдесет хиляди българи още от втората половина на XIX век.

2

В срещата участваха седемдесет и пет делегата от различни области на Украйна, представители на шестдесет български дружества.

18

Конференцията протече при следния дневен ред:  

1. Отчет за дейността на Асоциацията на българите в Украйна за периода юни 2014 – юни 2016 г.; 2. Отчет за дейността на Контролната комисия на Асоциацията за същия период; 3. Обръщение до президентите на Украйна и на България Петро Порошенко и Росен Плевнелиев, и до министър-председателя на България Бойко Борисов, касателно новата териториална реформа в Украйна, засягаща компактното живеене на българите в Одеска и Запорожка области (още по темата за новата териториална реформа в Украйна и закриването на Болграски район вж. тук – бел.ред.); 4. За откриване на училище със задълбочено изучаване на български език, литература и история в гр. Одеса; 5. Разни.

4

На тази конференция, която се проведи в град Приморск, ние всички тържествено отбелязахме 25 години, откакто бе основано Запорожското областно българско дружество.

19

След работната програма, всички участници в конференцията станахме свидетели на голям празничен концерт. Имаше и весели български хора и ръченици, с участието на състави от български неделни училища “Джон Атанасов”, “Васил Левски”, от Украино-българския лицей в гр. Приморск и др.

7

Дмитрий Терзи

 

Още снимки от събитието:

6

12

16

15

14

10

9

8

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.