Home » Авторски страници

Среща на посланик Ерик Рубин с български медии в Чикаго

2016.06.25 Няма коментари
Spread the love

На 23 юни т.г. посланикът на САЩ в България г-н Ерик Рубин (Eric Seth Rubin) се срещна с представители на български медии в Чикаго. Срещата бе организирана от Българското генерално консулство в Чикаго, със съдействието на Държавния департамент.

.

eurochicago20160623b02 В началото посланикът отговори на няколко предварително събрани от медиите в Чикаго въпроси. (Отговорите на тези въпроси можете да разберете във видеофайла по-долу – бел. ред.) Последваха и допълнителни питания от присъстващите, на които посланикът даваше отговор незабавно и без притеснение, независимо дали се отнасяше до световната политика, България или личните му качества.

Първият въпрос, който бе зададен от редактора на Eurochicago.com и от който всички се интересуваха, бе въпросът за отпадане на визите за български граждани за САЩ. Посланик Ерик Рубин отговори, че САЩ искат България да влезе в Програмата за безвизово пътуване и да има свободен достъп за всички граждани на ЕС за пътуване и престой в САЩ. Но има критерии за тази програма, на които и други страни на ЕС, не само България, която е най-бедният член на съюза, не отговарят. И макар че отказите за американски визи при тях са по-малък процент, отколкото за България, това е общ проблем.

Петър Стаматов уточни, че е известно, че правителството на Сергей Станишев е пропуснало да се възползва от временна вратичка в законодателството на САЩ, чрез която сме можели да получим безвизов режим, като военни партньори в Ирак, но след това от американска страна почти не се правят ответни стъпки за падане на визите. Посланик Ерин Рубин каза, че 85 от процента от молбите за визи на български граждани се одобряват, което е един висок процент. Но, че за него и неговите колеги ще бъде приоритет да работят за смъкването на процента на отказаните визи. Възможно е Конгресът да промени закона, по който са зададени критериите за издаването на визи, но при сегашната законова база начинът да се намали процентът на откази е да се работи за покриването на тези критерии.

По време на дискусията стана дума и за разширението на АЕЦ „Козлодуй“, строежа в Белене, за енергийната независимост на България, за ситуацията в Украйна, за медиите и проблемите с медийната независимост. Чуйте звукозаписи на отговорите на посланика:

За отпадане на визите за български граждани:


.
За АЕЦ „Козлодуй“ и енергийната диверсификация


.
За медиите в България и историческата памет


.
За Украйна


.
За себе си


.

За съжаление, по стечение на обстоятелствата, срещата бе много по-кратка от предвиденото (продължи малко повече от половин час) и нямаше достатъчно време да се говори по-дълго и задълбочено по темите, а и останаха незададени много въпроси. Така че присъстващите не успяха да разберат какво е мнението на посланик Рубин за ТТИП, за Русия и др. Но посланик Рубин бе отзивчив – той обеща да отговори на въпросите на читателите на нашия сайт, които ще му изпратим по имейл. (Ако искате да добавим ваш важен и интересен въпрос, пишете ни ТУК – бел.ред.)

Ето мнението на Петър Стаматов за срещата в Чикаго с посланик Ерин Рубин:

Макар че съм свикнал да критикувам политически фигури и дипломати, а не да се изказвам положително, в този случай заключението от тази кратка среща е, че България има късмет с това новоназначение. Посланик Рубин вече знае много добре български език (за такъв кратък престой), отлично е подготвен, открито отговаря на поставените въпроси, не крие, че защитава първо американските интереси, но и внимателно се вслушва в чуждите мнения. Що се отнася до Ерик Рубин, българските политици не ще имат възможност да се оправдават, както се е случвало, със сексуалната ориентация или личностните качества на други американски дипломати у нас.

Генералният консул Симеон Стоилов и посланик Ерик Рубин на срещата с български медии в Чикаго.

Генералният консул Симеон Стоилов и посланик Ерик Рубин в Чикаго. Снимкa: Eurochicago.com

 

Видеозапис от отговорите на посланик Ерик Рубин на въпроси от български медии в Чикаго


.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.