Home » Авторски страници, българи зад граница

Алекс Алексиев: Ръководителите на вероизповеданията трябва да познават българските закони

2016.06.09 Няма коментари
Spread the love

Алекс Алексиев е председател на Центъра за Балкански и Черноморски проучвания в София. Бил е научен сътрудник в института „Хъдсън” във Вашингтон. Експерт е по международна сигурност и радикален ислям. Бил е съветник на експремиера Филип Димитров. Работил е за корпорация „Ранд”. Анализите му по национална сигурност са се ползвали от Пентагона и ЦРУ. В интервюто, поместено по-долу, г-н Алексиев коментира Отворено писмо на граждански организации с предложения за промени в образованието (вж. тук), внесено през м. февруари т.г. в Министерски съвет и Министерството на образованието и науката.

Алекс Алексиев. Снимка: cross.bg

Алекс Алексиев. Снимка: cross.bg

– В началото на тази година сдружението на футболните привърженици за активно гражданско общество „Цар Симеон Велики“ и други граждански организации внесоха Отворено писмо в МС и МОН. В писмото се предлага всички вероизповедания и религиозни учреждения в България да се оглавяват от български граждани, които са преминали обучение и сертификация по владеене на български език и познаване на законите, регулиращи дейността в тази сфера. Според членовете на сдружение “Цар Симеон Велики”, те са стигнали до тази идея под влияние на контактите си с Вас. Така ли е наистина?

– Да, сдружението се свърза с мен и аз наистина казах това в разговор с тях. Според мен ръководителите на обществено-важни организации като религиозните изповедания би трябвало да се ръководят от лица, които са български граждани, свободно говорят езика на страната и са запознати с нейните закони и конституция. Без те да отговарят на тези елементарни условия, не виждам как биха могли да взимат правилните решения, съобразени със закона.

– Мислите ли, че има нужда от едно подобно предложение и с какво би допринесло то за заздравяването на българската национална идентичност?

– Подобно предложение има смисъл, понеже ще засили законността в страната. Дали ще помогне за заздравяването на националната идентичност е отделен въпрос, който не е актуален от гледна точка на закона.

– Кои институционални фактори трябва да бъдат налице, за да се реализира успешно тази идея?

– Законът за вероизповеданията е държавен закон, а не частна работа, и тяхното ръководство е квазидържавна институция; и е недопустимо, според мен, те да се ръководят от чужди граждани. Това не значи, че чужди граждани не могат да им гостуват, да обменят опит, да преподават и пр., както законът предвижда.

– Бихте ли добавили нещо към предложението на футболните привърженици?

– Не, с изключение на това, че аз съм привърженик на активното участие на гражданското общество в решаването на важни обществени проблеми, както е в случая с това сдружение.

.

Интервюто взе Христослав Ангелов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.