Home » Авторски страници, политика

Граждански организации с Отворено писмо до Борисов и МОН

2016.02.15 Няма коментари
Spread the love

Граждански алианс „6-ти Септември”, сдружение „Добродетелната Дружина”, неформално сдружение на футболни привърженици за активно гражданско общество „Цар Симеон Велики” и Национална кауза за дясна политика „Десен Профил” излязоха с Отворено писмо до премиера Борисов и до Министерството на образованието и науката. Писмото е било заведено днес официално в Министерски съвет и в МОН. В него се апелира за защита на българската национална идентичност и единството на нацията, като се предлагат няколко конкретни мерки, които да се извършат като част от образователната реформа.

Следва целият текст на Отвореното писмо.

Untitled8

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

Промяната на факти, свързани с културно-историческото ни наследство, за сметка на чужди идеи и премахването от учебниците на литературни произведения, формиращи българското самосъзнание, пряко застрашава българската национална идентичност и единството на нацията ни.

В резултат на това, страната ни е изложена на културна агресия, която с течение на времето рискува да се превърне и в политическа.

Апелираме към Вас да защитите българската национална идентичност и единството на нацията ни, като проведете цялостна образователна реформа, която да включва и изброените по-долу мерки:

1. Настояваме в учебните програми да се увеличи акцентът върху българската история и историческите личности, допринесли за формирането и оцеляването на нацията ни.

2. Искаме да се проведе широк обществен дебат с учители, родители и ученици относно как да се изучава историята на тоталитаризма в България.

3. Предлагаме в учебниците да се използват по-правилните термини „османци” и „османско” по отношение на представителите на Османската империя и събитията, случили се по нейно време.

4. В допълнение на предложението на експерта по глобална сигурност Алекс Алексиев в управлението на вероизповеданията да участват само български граждани, предлагаме въпросните лица да преминават и сертификация по литературен български език и познаване на законите, регулиращи дейността им.

5. Настояваме административно да се улесни запълването на незаетите 11 000 места в държавните висши учебни заведения и специализирани гимназии с кандидат-студенти от етнически капсулирани райони на страната и българските общности в Украйна, Молдова и Македония.

6. Предлагаме да бъде създадена държавна програма, предоставяща задължително професионално обучение и стаж на безработни български граждани без средно образование, които кандидатстват за социални помощи.

7. Искаме да се улесни преходът от образование към заетост на всички предприемчиви млади хора в България, чрез създаването на мрежа от бизнес инкубатори в държавните висши учебни заведения.

Бихме желали нашият екип от граждански активисти и експерти да се срещне с отговорните фактори, с които да обсъдим предложенията ни и подробностите по тяхното прилагане.

Ако Вашата заангажираност Ви попречи да обърнете внимание на нашите искания, ние възнамеряваме в едномесечен срок да се обърнем за съдействие към всички парламентарно представени политически партии в България.

.

Граждански Алианс „6-ти Септември”

Сдружение „Добродетелната Дружина”

„ЦАР СИМЕОН ВЕЛИКИ” – неформално сдружение на футболни привърженици за активно гражданско общество

Национална Кауза за Дясна Политика „ДЕСЕН ПРОФИЛ”

————————————————————————————————————

Входящите номера, с които писмото е било заведено в МС и в МОН

Входящите номера, с които писмото е било заведено в МС и в МОН

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.