Home » Авторски страници, българи зад граница

За историческата истина и националното помирение. Конференция в Кюстендил и Босилеград

2016.05.13 Няма коментари
Spread the love

На 11 май в салона на Възрожденското училище в Кюстендил и на 12 май в КИЦ „Босилеград“ се проведе научна конференция ”Българския национален въпрос през Втората световна война”, организирана от Македонски научен институт, Община Кюстендил, Институт за исторически изследвания при БАН, Културно–информационен център ”Босилеград” и Регионален исторически музей – Кюстендил.

Момент от сесиите на конференцията във Възрожденското училище в Кюстендил. Снимка: КИЦ "Босилеград"

Момент от сесиите на конференцията във Възрожденското училище в Кюстендил. Снимка: КИЦ „Босилеград“

Конференцията започна с приветствено слово на кмета на община Кюстендил Петър Паунов, който изрази уверението си, че с това мероприятие ще бъде направена крачка в правилната посока и че повече от всякога имаме нужда от толерантност и любов към всяко онеправдано човешко същество, без допускане на какъвто и да е фанатизъм.

Първите две сесии от конференцията се проведоха в Кюстендил, а третата – в „КИЦ“ Босилеград. Бяха поднесени 25 научни доклада, в които известните български учени: акад. Георги Марков, проф. Светлозар Елдъров, проф. Трендафил Митев, д-р Александър Гребенаров, доц. д-р. Румен Караганов, доц. д-р. Димитър Митев, доц. д-р. Лизбет Любенова, д-р Ангел Джонев и др. учени от Института за исторически изследвания, Македонския научен институт, УНСС, ДА „Архиви“, РИМ – Кюстендил осветлиха външнополитическите и геополитически аспекти в навечерието на Втората световна война, както и тогавашното отношение на Великите сили и съседните на България държави за решаването на Българския национален въпрос.

Участници в сесията на конференцията в КИЦ "Босилеград". Снимка: КИЦ "Босилеград"

Участници в сесията на конференцията в КИЦ „Босилеград“. Снимка: КИЦ „Босилеград“

Докторант Нена Василева от Босилеград изнесе доклад за просветното дело в Западните покрайнини 1941-1944 г. От името на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов маркира основните противоречия между българската и сръбската историография, които са предмет на научни спорове и възпроизвеждат национална омраза и нетърпимост. Учебниците по история все още са политически и идеологически оцветени, а историята все още се поднася по един спекулативен начин, на парчета и извън контекста на времето, без да се обясняват причинно-следствената връзка между историческите събития.

Освен темите за войната и нейните последствия в геополитически, етнически и териториален аспект, особено внимание бе посветено на приноса на България по време на Втората световна война за изграждане на железопътната мрежа в Македония, както и за културно-просветната политика, църковното дело и функционирането на администрацията в новоприсъединените към България области Южна Добруджа, Западните покрайнини и Поморавието.

В дискусиите стана дума, че историята все още се злоупотребява и изкривява в полза на политиката и криворазбраният патриотизъм, както и че все още липсва готовност за очна ставка с историческата истина. Тезите, заложени в комунистическата историография за „Българската фашистка окупация“, продължават да генерират омраза и да разделят и противопоставят. Историческата истина трябва да се утвърди по определена научна методология, да се отдаде почит на жертвите на войните, за да може страниците на историята да се затворят и да започне процес на национално помирение, и преодоляване на предразсъдъците и враждебността между българи и сърби.

В рамките на културната програма участниците на конференцията посетиха черквата в с. Извор „Св. Троица“, паметника на Левски в Босилеград и гробовете на българските офицери в Босилеградското гробище, а на другия ден – Регионалния исторически музей в Кюстендил и културно-историческите обекти в града.

 

КИЦ „Босилеград“
Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.