Home » Е-Списание, политика

Парламентът отхвърли ветото на президента

2016.05.18 3 коментара
Spread the love

281751813d44087fc133e3f7c7ac6332

Със 135 гласа “за” Народното събрание отхвърли ветото на президента Плевнелиев относно сегашния текст на чл. 14 от Изборния кодекс, уреждащ избирателните секции в чужбина. 27 депутати гласуваха против, а трима се въздържаха. “За” гласуваха ГЕРБ, част от РБ, ПФ, БДЦ и “Атака”. БСП и АБВ не се включиха в гласуването. От гласувалите “против” 16 бяха от ДПС, 6-ма независими и 3-ма от Реформаторския блок.

С отхвърлянето на ветото остана разпоредбата, че в държавите извън ЕС, избирателни секции ще могат да се откриват само в дипломатическите мисии в населени места с над 1 млн. жители. Управляващите обаче дадоха да се разбере, че са се разбрали да направят нови промени.

Текстът бе предложен от депутатите от Патриотичния фронт, които снощи единодушно решиха, че ще оттеглят подкрепата си за правителството, ако парламентът подкрепи ветото на президента. Ултиматумът им дойде малко след като Правната комисия подкрепи държавния глава.

Отхвърлянето на президентското вето стана след дълги дебати. По време на дебатите опозицията и част от управляващите обвиниха Плевнелиев в двойни стандарти.

.

3 коментара »

 • Мариана (author) said:

  Коментар на Георги Тошев във Фейсбук:

  “В продължение на няколко години правех тв поредица “Другата България”, снимал съм над 3500 истории на българи, живеещи в чужбина. С екипа познахме тяхната радост от новото начало, трудностите, които преминават, страховете и вярата, комплексите и несигурността…, но и ОБИЧТА към България – реална, почувствана, преболедувана…
  Повечето от тези българи мечтаят един ден да се върнат отново в България. Завинаги!
  Днес българският парламент лиши тези хора от правото на глас. Гласът, който им се полага, защото те, неуважаеми депутати , гласували срещу ветото на Президента, обичат тази България повече от вас!
  И изстрадват тази любов не с привилегиите, с които вие се ползвате, а с реалния си труд и можене!
  Това е тяхната България, не вашата!
  Пишат ми хора от целия свят, герои на “Другата България” и не могат да повярват, че някакви си 100-на “българи”, чиито заплати плащаме ние, честните данъкоплатци, могат да решават правото на глас на над 2 милиона наши сънародници зад граница….
  Българският парламент днес показа, че за него 2 милиона българи не означават нищо….
  Вярвам, че ние, близките и приятелите на тези българи от “Другата България” на следващите избори ще ви покажем жълт картон, защото нямаме нужда от псевдопатриоти!”

 • Бъзрожденеца said:

  Най после разумът в българския парламент натделя, но изглежда Г-н Плевнелиев действа по принципа на народната поговорка :”Луд умора няма!”

 • Мариана (author) said:

  И вие, “Възрожденец”, нямате умора. Като заклет партиен фен.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.