Home » българи зад граница, Избрано

Елена Поптодорова: Избирателната активност не е основание за промени в Изборния кодекс

2016.05.21 Няма коментари
Spread the love

Над 220 са българските училища зад граница. На фона на усилията на сънародниците ни за запазване на българското самосъзнание и опазване на живата връзка с България, ограничаването на правото им на вот, нашите сънародници възприемат като огромна несправедливост – интервюта и коментари в предаването “Събота 150” по програма “Хоризонт” на БНР. Едно от интервютата, което е направила Соня Каникова за БНР, е и с Боянка Иванова, директор на Българското училище Джон Атанасов в Чикаго. Според Боянка Иванова съхраняването на български език зад граница е стратегически въпрос.

Журналистката Ваня Креймър коментира, че през последните 16 години не е била свидетел на толкова много възмущение сред сънародниците ни.

Бих казала, че българите в чужбина основно са възмутени и не приемат промените и ще направят всичко възможно да променят това.

indexПосланикът на България в САЩ Елена Поптодорова също се обяви в защита на правото на глас на българите в чужбина. Пред БНР Поптодорова отчете, че избирателната активност на нашите сънародници на САЩ не е особено висока, но това, по думите й, не може да бъде основание за промените в Изборния кодекс, които ограничават възможностите за откриване на секции:

Не по този начин ще стимулираме увеличаване на бройката гласуващи. По-скоро създавайки съвременни условия за гласуване. Няма как да се отмени едно право, което е Конституционно, и което е прилагано. Това създава усещане за ощетяване.

Също в интервю за предаването “Събота 150” по “Хоризонт” живеещата във Вашингтон Ася Иванчева нарече промените “неадекватни”:

Ако системата е работила до този момент, ако наблюдателите са казали, че Изборният ни кодекс и законова база са добри и се развиват в положителна посока, защо изведнъж се създават такива проблеми.

Интервюто с посланик Поптодорова може да се чуе в сайта на БНР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.