Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Декларация от IV научна конференция за Западните покрайнини

2016.05.25 2 коментара
Spread the love
Участници в конференцията. Снимка: КИЦ "Босилеград"

Участници в конференцията. Снимка: КИЦ “Босилеград”

На 18 май 2016 г. в София се проведе IV конференция, организирана от Обществено движение „Западни покрайнини“ и КИЦ „Босилеград“, посветена на Западните покрайнини. На конференцията бяха обсъждани въпросите, свързани с появата на Западнопокрайнския въпрос, вследствие на събитията на Балканските, Първата и Втората световна войни, и последвалите международни конференции в Ньой и Париж, на които са откъснати части от държавната територия на България. След представяне на основните доклади, се проведе задълбочена дискусия. Участниците се обединиха в своите виждания и предложения за следното:

1. На конференцията бяха представени изследвания, нови документи, факти и идеи за изясняване на причините на сложните исторически събития, довели до нелепото братоубийствено противопоставяне между българския и сръбския народ, породено от интересите и интригите на империалистическите държави от края на ХIХ и началото на ХХ век. Участниците се съгласиха, че е необходимо да продължи научно-изследователската работа за обективно и добросъвестно изучаване на миналото, за да се преодолеят историческите фалшификации като средство за пропаганда на омраза, национална нетърпимост и насилие между народите.

2. Участниците в конференцията решиха да представят материалите от конференцията в публичното пространство и да призоват държавните институции, изследващи проблемите на Българската история, да координират изследователската си дейност за научно и документално обосновано представяне на сложните исторически процеси и събития, които да обяснят причините, довели до тежки противоречия в междудържавните отношения. За да могат бъдещите поколения да се предпазят от злоупотребите с историята като средство за продължение на войните, чрез учебниците по история историята на войните трябва да бъде научно, обективно и безпристрастно представена.

3. Участниците в конференцията призовават обществените, научни, църковни и културни организации и институции в двете държави да обединят усилията си за изнамиране на исторически документи и материали, които да бъдат публикувани общодостъпно, с цел да се разобличават всевъзможни фалшификации на историческото минало. Преиначаването на историческото минало е тежко криминално деяние в морално и политическо отношение. В тази връзка участниците призовават за цивилизован диалог и преосмисляне на миналото, което на базата на историческата истина трябва да учи и възпитава бъдещите поколения в дух на мир, разбирателство и надмогване на омразата в международните отношения.

 

ОД „Западни покрайнини“
КИЦ „Босилеград”

2 коментара »

  • Бъзрожденеца said:

    Крайно време е българската държава да вземе позитивно становище по Западните Покрайнини и по другите национални проблеми касаещи българите живеещи в “близката чужбина”

  • Сергей Иванов said:

    Задълбоченото и съвместно проучване на историческите факти касаещи двете страни, ще засили връзките неформално на всяко ниво между двата народа; а в официален план очакваме да се тласнат обществените, икономически и политически отношения между двете страни, реализирайки:
    https://www.facebook.com/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B3%D0%BE%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%A1%D1%8A%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D1%80-%D1%87%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B0-%D0%95%D0%A1-1446945392204328/
    напред към реализиране на редица съвместни проекти, като по този начин може да се преодолее демографският и икономическият срив в пограничните райони между двете страни – и самите те, да се превърнат в близко бъдеще като здрава сплав за редица културно, исторически и туристически дейности, а защо не и индустриално производство от леката промишленост, отразяваща традициите на двата народа, които не се различават много!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.