Home » Авторски страници, българи зад граница

Дарения за бедни българи в Босилеградско

2016.05.10 Няма коментари
Spread the love

Културно-информационният център „Босилеград“ и Фондация „Помощ за България“, ръководена от Лили Шмидт, проведоха хуманитарна акция като разделиха 30 пакета с хранителни продукти от първа необходимост на социално застрашени хора в отдалечените планински села в Босилеградския край. Фондацията „Помощ за България“ е известна с благотворителната си дейност и за втори път прави дарения за социално слаби в Босилеградско.

index

Акцията се проведе по повод Великденските празници и с известни затруднения, поради отдалечените и трудно достъпни планински села, но помощта все пак пристигна до получателите си.

Лили Шмидт е родена в Кюстендил. През 1968 г. емигрира в Германия. След 1990 г. се завръща в България и основава във Франкфурт Фондация „Помощ за България“ като привлича дарители с личния си авторитет и контакти.

Лили Шмидт. Снимка: БНР

Лили Шмидт. Снимка: БНР

Към България поемат тирове с дрехи, оборудване за социални домове, лекарства за болни, пари за трапезарии за социално слаби.

През 2003 г. е наградена от президента на Германия с медал за благотворителност “Фердинс Кройц”, а през 2005 г. получава орден “Мадарски конник”. Чрез Фондацията “Помощ за България” на български болници, общини и социални учреждения са дарени лекарства, дрехи, медицинско оборудване и апаратура за милиони евро. За своята всеотдайна благотворителна дейност и милосърдие я наричат “българската Майка Тереза”. Лили Шмидт е почетен член на кюстендилското женско дружество “Майчина любов”. През 2008 г. година е удостоена със званието „почетен гражданин“ на Кюстендил.

.

КИЦ „Босилеград“

Иван Николов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.