Home » Авторски страници, политика

Акценти от заседание в НС за Изборния кодекс

2016.04.27 Няма коментари
Spread the love

Вчера, 26 април 2016 г., се проведе заседание при председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с участието на премиера Бойко Борисов и представители на парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок, както и вицепремиерите Меглена Кунева и Румяна Бъчварова. В заседанието участват Цветан Цветанов, Румен Петков, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Найден Зеленогорски и др. Заседанието е по горещата тема за промените в Изборния кодекс.

s1

В началото на заседанието Цветан Цветанов казва, че на последните парламентарни избори в чужбина са гласували 138 хиляди български избиратели в 428 СИК, и че най-много са били гласовете, подадени за ДПС. За съжаление цитираните от г-н Цветанов данни за броя на гласувалите избиратели в чужбина не са точни, но те се приемат без коментар като достоверни.

Всъщност, на последните парламентарни избори зад граница гласуват не 138 хиляди, а 144 990 хиляди избиратели. И докато на парламентарните избори през 2009 г. гласувалите български граждани в Р. Турция представляват 57 % от всички гласували български граждани по света (89 071 спрямо 156 195), и такава е тяхната процентна тежест и през 2013 г. (66 186 спрямо 115 737), то на последните парламентарни избори през 2014 г. в Р. Турция гласуват 43,2% от всички български избиратели зад граница. (Тези данни са извлечени сред обработка и сравнение на резултатите от изборите от представители на Временните обществени съвети на българите зад граница, които са правили сравнителни анализи за всички български избори зад граница в последните години. Още инфо – вж. тук.)

Неизвестно откъде идва това непълно число на гласувалите в чужбина български избиратели през 2014 г., които цитира г-н Цветанов. Но на тези избори пресцентърът на Външно министерство престана да подава данни за гласуването в чужбина след края на астрономическия изборен ден в България, а изборите продължиха и след това, поради разликата в часовите появи, в САЩ и Канада. Всички основни медии в България цитираха и съобщаваха тогава последните данни за гласуването в чужбина, подадени от МВнР в 24.00 ч. в деня на изборите в страната, които данни не отчитаха гласовете, подадени в Западното полукълбо.

ОЩЕ АКЦЕНТИ ОТ КАЗАНОТО НА ТОВА ЗАСЕДАНИЕ

– За машинното гласуване и разходите за него:

12

– Според Цецка Цачева и българските граждани зад океана могат като тези в Турция да отидат в България специално, за да гласуват.

Цецка0

Цецка2

– Според Цветан Цветанов МИР “Чужбина” е отпаднал, защото нямало откъде да се вземат мандати.

Цветан Цветанов

– Вицепремиерът Меглена Кунева смята, че трябва да се отложи решението за ограничаването на секциите в чужбина, докогато има достъп до електронно гласуване.

Меглена

– Според председателя на Правната комисия Даниел Кирилов цената за правото на глас на средно 100 човека в една секция в чужбина е между 7 и 10 хил. евро.

Даниел Кирилов1

– Според Валери Симеонов властите в Германия не разрешавали да се откриват изборни секции за български избори в тази страна…

Валери Симеонов

– Премиерът Борисов се пита кое налага промени в Изборния кодекс.

Б.Б.

– Красимир Каракачанов за турския посланик и въпроса с двойното гражданство в Р. Турция.

Каракачанов

– Димитър Делчев за това, че едно се решава в Правната комисия, друго в парламента. И за това, че дипломатическите представителства не могат да приемат всички секции.

С.С.ДД

Какво още се случва на това заседание, на което се засягат много важни въпроси, свързани с промените в Изборния кодекс, може да се прочете в неговата стенограма тук – STENOGRAMA

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.