Home » Авторски страници, политика

Отворено писмо до президента Плевнелиев

2016.04.27 Един коментар
Spread the love

Стела Николова: Отворено писмо до Президента на всички българи

.

Стела Николова. Снимка: Viaranews.com

Стела Николова. Снимка: Viaranews.com

Г-н Президент,

Гласуваните поправки на Изборния кодекс по късна доба с пазарлъци между всички парламентарно представени политически партии, които скандализираха мислещата и интересуващата се част от българското общество в страната и сънародниците ни зад граница, заслужават особено Вашето внимание.

Поправките, извършени от това Народно събрание, обслужват изцяло партиите, които са сега в парламента, а това никак не е демократично, каквито и напредъци да се изтъкват в стенограмата от вчерашните преговори.

Къде останаха обещанията за активна регистрация, вместо която се прие пасивна дерегистрация?

Защо се прие задължително гласуване, вместо задължителна преференция, която е далеч по-демократична?

Защо се правят козметични промени на ИК, по които суверенът трябва да се произнесе на вече сигурния референдум?

Защо се задължават гражданите да гласуват на избори, но не и на референдуми?

Защо се прави всичко възможно най-демократичният вот на суверена да бъди изтикан в летните отпуски и да бъде неглижиран максимално от обществото?

Защо постоянно се повтаря, че само организаторът на референдума трябва да си го обяснява и агитира гражданите да упражнят суверенното си право на глас – как да бъдат избирани народните му представители, след като това касае не по-малко избраните в НС?

Прибързаното въвеждане на електронното гласуване не цели ли то да се провали като вариант за гласуване?

Уважаеми г-н Президент,

Приетите поправки на Изборния кодекс са дискриминационни, противоконституционни и прибързани преди вота на суверена на референдума.

Когато българският народ се произнесе дали иска задължително гласуване, тогава нека Народното събрание да приема решение в тази посока.

Призовавам Ви да наложите вето на приетите поправки на Изборния кодекс, както и да сезирате Конституционния съд!

Призовавам Ви да се съобразите с желанието на 700 000 българи, подписали се за референдум, с 3 от въпросите, за които и Вие имахте инициатива, и на които за жалост суверенът бе препятстван да се произнесе.

Призовавам Ви да бъдете пазител на демокрацията и да насрочите референдума заедно с президентския вот, за да има възможност поне веднъж българският народ да се произнесе със задължителност за депутатите на така важните изборни правила!

 

Стела Николова,

български гражданин, живеещ все още в страната

One Comment »

  • Инж.Надежда Михайлова said:

    Написаното писмо от тази българка до Президента на България отразява съвсем точно нещата около този казус и след като има сериозни нарушения дори на Конституцията на България освен всички други парадокси и вреди е редно Президентът да се съобрази и да направи нужното за отстраняване и поправка на решението.Хората вярват, че Президентът ще покаже, че е достоен за този пост.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.