Home » Авторски страници, българи зад граница

Протест на българи в Ню Йорк срещу промените в Изборния кодекс

2016.04.26 2 коментара
Spread the love

Protest-NY
Протест срещу последните промени в Изборния кодекс, които ограничават правата за гласуване на българските граждани извън страната, се състоя и в Ню Йорк. Ето какво пишат за този протест и за исканията на протестиращите наши сънародници в Ню Йорк организаторите Елена Хамбарджиева и Кирил Търпов:

Protest NY-2

Българи в Ню Йорк изразяваме възмущение и организирахме протест заради скандалните промени в Изборния кодекс. Ние смятаме, че промените в Изборния кодекс силно противоречат на демократичното управление на страната. Това е преврат срещу гражданското общество. Ние сме български граждани и е наше право да имаме възможността да гласуваме.

NY protest4

Призоваваме Президента на Република България да наложи вето на новоприетия закон, върне за ново обсъждане текстовете, свързани с чл. 11-17 от Изборния кодекс, а народните представители в 43-то Народно събрание да отменят ограниченията за отваряне на избирателни секции в чужбина.

NY protest3

 

2 коментара »

 • Наум Христов said:

  Драги сънародници икономически мигранти, вие няма зашо да протестирате за отнети права за който нямате право да притежавате, тоест искам да ви напомня че вие сте напуснали нашата мила родина България добриоволно за да си реализирате идеалите в чужбина и няма как пак вие да определяте съдбините на останалите в България достойни българи чрез вашия вот. Както ви е известно вие не плащате никакъв данък на българската държава, аплащате данъци и то много тлъсти в държавите в който се реализирате и разбирасе имате пълното право да гласувате в държавире в който работите и живеете.
  Право на гласуване в България имат само тези хора който живеят, работят и плащат данаци на българската държава и само те имат право на гласуване и на мнения за съдбините касаещи се за българското бъдеще на държаватани.
  Както ви е известно нашата мила родина България е в най тешкото и национално, политическо, иекономическо и демогравско положение, което прави нашето землище доста апетитно за заграбване от някой наши суседи, в чийто територи живее не-българско население и което е напуснало нашата родина България доброволно чрез така наречената “голяма екскурзия”, и куриоз е със двойно гражданство и иска от там, чрез манипулации да опредделят бъдещите съдбини на нашата мила родина България.
  За да се сложи край на тези анти-български машинаци, Народното Събрание непремено да гласува закони за отнемане гражданството на граждани който напускат България доброволно и който да нямат право да определят съдбините на нашата мила родина България от растояние и то без да плащат данаци в Бългадия.

 • Мариана (author) said:

  Г-н Христов, първо, за ваше сведение, според основния закон на Р. България, конституцията, всички български граждани имат право да гласуват. Независимо къде се намират. В конституцията не пише, при това, че става въпрос за задължение, пише за право. Така че народните представители с последните промени, които гласуваха в Изборния кодекс, влязоха в противоречие с текстове в основния закон на Републиката.

  Второ, българите зад граница са се превърнали в най-го-големия “чуждестранен инвеститор”. Най-много пари в страната идват тъкмо от тях.

  Трето, проблемите с българските граждани в Р. Турция, за които има съмнения с честността на вота и които често не знаят български език, трябва да се решат по друг начин, а не като се наказва една трета част вече от българската нация, която живее извън страната, и сред която има толкова много българи, които обичат България не като наперени патриотари, а по много по-дълбок и съкровен начин.

  Четвърто, всеки разбира се има право на мнение, но в никакъв случай не смятайте, че всички българи, които не са емигрирали, а живеят в България, мислят като вас. Българите в страната ще трябва да изберем задължително на следващи избори едно вече толкова години самопроизвеждащо се политико-икономическо статукво, благодарение на което нови и нови сънародници се превръщат в емигранти, понеже България продължава да е най-бедната, корумпирана и опоскана страна членка на ЕС.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.