Home » Авторски страници, политика

Вижте наистина най-добрата политическа новина от България

2016.04.28 Един коментар
Spread the love

Гръмки заглавия за вчерашния ден: Ще има гласуване по интернет, възможен е протестен вот, отменено задължително гласуване зад граница, планират отваряне на нови допълнителни секции…  Но друга е най-важната и най-добра новина. Моля прочете и разпространете – българите има вече около какво да се обединят и гласуват.

Подредих някои водещи новини от вчера, 27 април:

1. С промените в Изборния кодекс, които депутатите приеха, се предвижда при произвеждане на избори до 2018 година, да се създаде възможност за експериментално електронно гласуване по интернет.

2. Протестният вот влезе в бюлетината. Депутатите окончателно приеха избирателите бунтари да имат опцията: “Не подкрепям никого”. Техният вот ще е валиден, но няма да се брои при определянето на прага за влизане в парламента.

3. Задължителното гласуване ще е само за хората в България, то не важи за българите, живеещи извън страната.

4. Депутатите приеха още политическите партии да не могат да използват безплатно публичен административен ресурс. В него се включват бюджетни средства, помещения, автомобили, самолети и други транспортни средства, оборудване и други движими и недвижими вещи.

5. … и т.н.

Ще прочетете още много подобни политически новини, но всички, както и гореизброените, са спорни. Така например:

– при е-вота все още не е решена сигурността и тайната му, пък и няма гаранция скоро да се въведе;
– при протестния вот на практика е заложена клопка от депутатите – гласуваш срещу партиите, а с гласа си изваждаш пари от джоба на данъкоплатеца във вид на партийна дотация;
– задължителното гласуване разделя хората на българи вътре и вън, и т.н.

Единствената безспорно добра новина, за която обаче няма да прочетете в официозите и големите медии, остана встрани и малко хора са я научили.

Ето заради това се обръщам към приятелите си и читателите на Еврочикаго да я разпространят. А тя е, че от вчера всички български граждани, милеещи за доброто на Родината си, могат вече да се обединят около една нова и уникална политическа формация.

Само преди година, на 20 април 2015 г., попитах: Възможно ли е ново Априлско въстание?

И предложих да се вслушаме в думите на Етиен Шуар за единствената устойчива съпротива срещу олигархията (вж. тук). Французинът ни призовава към безкръвна политическа революция – да се върнем към корените на истинската демокрация, която е просъществувала по-дълго от съвременната в тъмните далечни времена в древна Атина, а и други градове държави.

Признавам, че не успях да събера много съмишленици за идеята хората сами да предложат най-достойните между тях (вж. линк). Силите не ми стигнаха*.

Но инициативата „За прозрачност, сътрудничество и доверие“ намери неочаквана подкрепа от група млади хора от “Български съюз за директна демокрация”, които успяха не само да съберат единомишленици, но дори да свикат учредително събрание в края на миналата година (линк).

Същите тези хора, но вече много повече, вчера тържествено съобщиха – създадена е и регистрирана в съда нова политическа формация (линк).

На всички, които ще кажат с пренебрежение, че това е поредна партия, ще ги помоля да отидат на сайта на БСДД (линк) и да се убедят колко по-различен е нейният устав от практически еднаквите устави на всички останали партии.

За първи път българските граждани, отвратени, но задължени да гласуват, ще имат възможност да дадат вота си не за партийни вождове, а за себе си. Това ще стане чрез избори чрез жребий. Ако искате повече информация, питайте във ФБ групата на БСДД (линк).

Искам да завърша обнадеждаващата новина с думите на добър мой приятел:

„Нашата земя българска, ние не сме я наследили от дедите ни, а сме я взели назаем от децата ни. И всичко – и пръстта, и въздуха, и водата е тяхно, на нашите деца. Ето защо им дължим едно по-добро бъдеще!”

Моля, разпространете добрата вест в тази страстна седмица!

П. Стаматов

—————————————————————————————————————————————–

* Основна причина за липсата на сили и време бе това, че в същото време, заедно с няколко души, се борехме за това да се даде възможност българите зад граница да се самоорганизират в признати от държавата Обществени съвети в консулските окръзи по света (вж. тук)
.
static1.squarespace.com
.

One Comment »

  • Alex Lazov said:

    Браво Петре.Ще те подкрепя

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.