Home » Авторски страници, политика

Денят на надеждата

2015.12.14 Един коментар
Spread the love

Вчера в София бе учреден Българският съюз за директна демокрация*. Това е партия с коренно различен подход към реалните проблеми на българската държава и общество, и с политическа философия, основана на пряката демокрация.

12246948_1032061500148142_6347444966303543089_n

26 години един горд и древен народ беше подлаган на унищожение, беше лъган и манипулиран. Децата на този народ бяха прокуждани в чужбина, за да могат да оцелеят. Много от тях родиха своите деца далеч от България, защото бяха приели съдбата на емигранти, в търсене на препитание и по-добро бъдеще.

26 години ние се лутахме между обещанията на наглата партокрация и реалността. Слушахме напудрени предизборни лъжи, а ставахме все по-бедни. За 26 години, вместо просперитет и свобода, постигнахме единствено това да сме най-бързо изчезващата нация в света. Превърнаха ни в тъжни сенки, борещи се за къшея хляб, изгубили достойнство и смисъл. Стигнахме дотам, че работещите зад граница българи да са повече от работещите в родината ни.

13 декември 2015 г. е дата, която ще се помни. На тази дата стотици сърцати българи се събраха в парк-хотел “Москва”, за да учредят политическа партия Български съюз за директна демокрация (БСДД). Българи, пристигнали от малки и големи градове и села, българи, дошли специално и от чужбина. Денят беше слънчев, също като хората, които положиха началото на истинската промяна в България.

За възстановяването на българския национален идеал, за грижата и инвестицията във всеки български гражданин чрез базов доход, за директната демокрация като единствената форма на реално участие на гражданите в решенията на държавата и общините, за енергийната икономика говори Георги Неделчев – съпредседател на БСДД.

Таня Тодорова – съпредседател на БСДД – представи идеята за избора чрез жребий. Това е форма, която слага край на лобирането за отделни личности в партията и на практика дава възможност на всеки да се кандидатира за делегат, според своя опит и сфера на дейност, като изборът чрез жребий ще бъде придружен и със специални тестове за всеки участник.

Платформата на партията се състои от три основни стълба, с прилагането на които България да се превърне от най-бедната в Европа в просперираща и независима държава. Създадена е след много проучвания, срещи и разговори с обикновените хора – за нуждите им, за очакванията им, за това, че искат да участват във вземането на решения директно, а не да се чувстват безпомощни да променят живота си, заради това, че в парламента се вземат решения в нарушение на техните права и интереси, и няма друг начин да се противопоставят на системата, освен да протестират, което от своя страна не води до реална промяна, а само до смяна на местата на едни и същи партии на статуквото.

euch20151213a01

На учредителното събрание присъстваха и много млади хора, които искат да градят бъдещето си в родината ни. Изказваха се и родители, чиито деца живеят зад граница. Родители, които мечтаят децата им да се върнат и да имат достоен живот тук в България.

euch20151213a02

Учредителите приеха Устав на партията, който за пръв път в новата политическа история на България предлага една съвсем различна партийна структура, изградена не върху лидерството на отделна личност, а върху равните възможности на всеки член да участва в националния и контролния съвети, реална възможност всеки да може да се кандидатира за избори и да бъде избран за делегат в парламента.

Български съюз за директна демокрация има трима съпредседатели, в противовес на модела на досега съществуващите партии, които са построени по подобие на култа към личността от времето на сталинизма.

Новото е факт. И, както казва Георги Неделчев, новото е неудържимо, красиво, справедливо и е пътят, по който България да бъде изведена от мизерията и унижението.

13 декември 2015 г. е дата, която ще се помни. Заради учредяването на БСДД, с което, след 26 години мрак, оживя надеждата да видим нашата България променена, грижовна за чедата си и прогресираща.

 

Лидия Делирадева

———————————————————————————————————————————————————-

* Повече информация за тази нова политическа формация и за нейните идеи може да се разбере на сайта на БССД, както и във Фейсбук страницата на организацията. Българският съюз за директна демокрация (БСДД) е отворен за нови членове и съмишленици (декларация за индивидуално членство изтеглете от ТУК). Офисът на БСДД се намира на бул. “Цар Освободител” 14 в София;  Е-mail за контакти: [email protected]
.
euch20151214a15
.
euch20151214a14

 псд

.

One Comment »

  • Още снимки said:

    тт

    [caption id="attachment_136905" align="aligncenter" width="420"]Георги Неделчев и Таня Тодорова Георги Неделчев и Таня Тодорова[/caption]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.