Home » Авторски страници, българи зад граница

В навечерието на Втория форум на Българските училища от Западното полукълбо

2016.04.13 Няма коментари
Spread the love

Вторият форум на Българските училища от Западното полукълбо, който се организира на 23 и 24 април т.г. в Чикаго, ще бъде уважен от над 90 български учители от САЩ, Канада и Европа, и значителен брой представители на български държавни институции.

22

Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на Р. България Маргарита Попова, която ще бъде негов официален гост. Ще присъстват още евродепутатът Ангел Джамбазки; Румен Йончев, председател на Комисия за политиките към българите в чужбина към Народното събрание; Димитър Владимиров, заместник-председател на ДАБЧ; Кони Димитрова, директор на дирекция в ДАБЧ; Красимир Вълчев, главен секретар на МОН; Наталия Михалевска, началник дирекция ОКИ към МОН; Янка Такева, председател на Съюза на българските учители; Надя Кантарева-Барух, директор на сп. “Аз Буки”.

До момента във форума са регистрирани над 90 участници – представители на български училища от 11 щата на САЩ, 5 представители на училища в Канада и на 4 училища от Европа – Англия, Франция, Австрия, Кипър; представители на висши учебни заведения и медии.

В рамките на програмата на форума е предвидена и среща на вицепрезидента Маргарита Попова с представители на българските общности от САЩ, Канада и Европа.

В различни теми от програмата ще вземат участие генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов, председателят на Комисията по политиките за българите в чужбина Румен Йончев, представители на МОН, ДАБЧ, Съюза на българските учители, СУ “Св. Климент Охридски”, ПУ “Пайсий Хилендарски”, Американския университет в България, издателства “Анубис” и “Булвест”, Американски научен център в София и др.

В рамките на форума ще има и изложение на български учебници и учебни помагала; изложби на Българо-американския център за културно наследство – детска школа по изобразително изкуство ”Владимир Димитров – Майстора” и на Българския музей в Чикаго; както и фотоизложба на Българско училище „Джон Атанасов” за историята на българската емиграция в Чикаго.

Съпътстващо събитие на форума е Фолклорният фестивал “Верея”, който ще бъде посетен от гостите и участниците в срещата в Чикаго на представители на българските училища зад граница.

Актуализираната програма на Втория форум на Българските училища от Западното полукълбо може да се види тук – ПРОГРАМА акт. 04.10 А (1).doc-FINAL

.

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.