Home » българи зад граница, Избрано, политика

Протест “Je suis българин зад граница”

2016.04.22 2 коментара
Spread the love

Протест “Je suis българин зад граница” е организиран във Фейсбук в 19 ч. пред Народното събрание по повод днешното решение на депутатите, с което се ограничават местата за гласуване на българите в чужбина.

Те ще могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства, приеха депутатите днес след двучасови дебати днес поправката в Изборния кодекс по предложение на Патриотичния фронт, което не беше прието от правната комисия.

Въпреки породените очаквания: Българите в чужбина отново ще са онеправдани и няма да могат да избират преференциално, както и да имат излъчени депутати от свой МИР.

Електронно гласуване ще има, ама друг път. Нещо повече, те ограничиха много от досегашните възможности за гласуване, като забраниха да се гласува извън дипломатическите представителства”, пишат в текста организаторите на протеста.

Те се възмущават от безразличието на депутатите по отношение на неудобствата, които създават на българите зад граница, на някои от които ще им се наложи да пропътуват стотици километри, за да гласуват. А гласуването вече е задължително, решиха вчера депутатите.

“Аз казвам, аз съм българин в чужбина, защото всеки е българин, независимо от изборa си на временно пребиваване. Ние всички сме българи и нашето отношение към България не е зависимо от избора на местоживеене. В глобалния свят на мобилност много от нас вече живяха в чужбина, други ще бъдат, а почти всички останали имат близки, които са там. Ние сме едно цяло и няма да позволим някои от нас да бъдат онеправдавани”, се казва в текста.

В крайна сметка пред Народното събрание се събраха двайсетина души, към които се присъедини и депутатът от БСП Янаки Стоилов.

Източник: в. “Дневник”

2 коментара »

 • Мариана (author) said:

  “Във “Фейсбук” лидерът на ДСБ написа: “Днес на ръководство на ДСБ обсъдихме досегашните промени в Изборния кодекс. Общото мнение е, че най-големият хаос и грешни решения са свързани с правата на българите, живеещи в чужбина. Тази материя има нужда от детайлна самостоятелна уредба. Затова ще предложим на колегите от РБ, а и на останалите групи в парламента, веднага след гласуването на целия ИК, да се подготви нов законопроект единствено по проблема с избирателните права на българите зад граница. Този законопроект трябва да уреди избирателните райони извън страната. Да поправи днешната грешка относно избирателните секции, като даде възможност за свободно откриване на секции, най-малко на територията на ЕС, и да изчисти въпроса за “задължителното” гласуване за пребиваващите извън страната”.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=800940

 • Atanasov said:

  ОТ СТРАНИЦИТЕ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ЛИПСВА ЕДИН ОСНОВЕН И МНОГО ВАЖЕН ВЪПРОС.
  АКО БЪЛГАРИТЕ НЯМАТ ПОСТОЯНО ЖИТЕЛСТВО В бЪЛГАРИЯ, НЕ МОГАТ ДА ИМАТ БЪЛГАРСКИ ДОКУМЕНТИ. С ТОВА ДОКУМЕНТИТЕ ИМ ЗА ИМОТИ В БЪЛГАРИЯ СА НЕВАЛИДНИ.
  КАКТО ПРЕДИ ИМОТИТЕ НА НЕВЪЗВРАЩЕНЦИТЕ МОЖЕХА ДА СЕ ЕКСПРОПИИРАТ ТАКА И СЕГА ИМОТИТЕ ЩЕ ПОПАДНАТ В РЪЦЕТЕ НА НОВИТЕ СТАРИ БОГАТАШИ. МЕЧТАТА НА КРЪВОЛОГА МИРЧО СПАСОВ ДА КОНФИСКУВА ИМОТИТЕ НА НЕВЪЗВРАЩЕНЦИТЕ СЕ СБЪДВА. И ТЕЗИ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ ТРЯБВА ДА ГИ БАЛАМОСВАТ, ЧЕ НЯМА ДА ГИ ТРЕВОЖАТ ДА ГЛАСУВАТ, И ЩЕ МЪЛЧАТ КАТО ОВЦЕ КАКТО ПРЕДИ.
  И СЕГА ЩЕ ВИ БАЛАМОСВАТ, ЧЕ НЕ Е ТАКА КАКТО “ДОБРОВОЛНО” НИ КАРАХА ДА “ДАВАМЕ” ЛОЗЯТА, НИВИТЕ И КЪЩИТЕ СИ НАСЛЕДЕНИ ОТ ВЕКОВЕ. ОСТАВА ДА СЕ ДОБАВИ И ГРАНИЧНАТА ЗОНА ОТ 50 КЛМ.
  КОЛКОТО ДО ДС, ТО СИ Е ПАК НА МЯСТОТО СИ И ТЕГЛИ КОНЦИТЕ.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.