Home » Е-Списание, политика

Граждански организации се борят да ги чуят институциите

2016.04.01 Няма коментари
Spread the love

На 15 февруари т.г. Граждански алианс „6-ти Септември“, сдружение „Добродетелната Дружина“, неформално сдружение на футболни привърженици за активно гражданско общество „Цар Симеон Велики“ и Национална кауза за дясна политика „Десен Профил“ излязоха с Отворено писмо до премиера Борисов и до Министерството на образованието и науката (вж. тук). В писмото се апелираше за защита на българската национална идентичност и единството на нацията, като се предлагаха конкретни мерки, които да се извършат като част от образователната реформа.

Untitled8-580x326

Мерките, които се предлагаха в това Отворено писмо, бяха следните:

“1. Настояваме в учебните програми да се увеличи акцентът върху българската история и историческите личности, допринесли за формирането и оцеляването на нацията ни.

2. Искаме да се проведе широк обществен дебат с учители, родители и ученици относно как да се изучава историята на тоталитаризма в България.

3. Предлагаме в учебниците да се използват по-правилните термини „османци“ и „османско“ по отношение на представителите на Османската империя и събитията, случили се по нейно време.

4. В допълнение на предложението на експерта по глобална сигурност Алекс Алексиев в управлението на вероизповеданията да участват само български граждани, предлагаме въпросните лица да преминават и сертификация по литературен български език и познаване на законите, регулиращи дейността им.

5. Настояваме административно да се улесни запълването на незаетите 11 000 места в държавните висши учебни заведения и специализирани гимназии с кандидат-студенти от етнически капсулирани райони на страната и българските общности в Украйна, Молдова и Македония.

6. Предлагаме да бъде създадена държавна програма, предоставяща задължително професионално обучение и стаж на безработни български граждани без средно образование, които кандидатстват за социални помощи.

7. Искаме да се улесни преходът от образование към заетост на всички предприемчиви млади хора в България, чрез създаването на мрежа от бизнес инкубатори в държавните висши учебни заведения.”

Месец и половина след като споменатото Отворено писмо е заведено в деловодствата на Министерски съвет и на Министерството на образованието и науката, подателите му нямат отговор от тези институции. Затова те са разпратили своето писмо и до три парламентарни комисии – Комисията по образованието и науката, Комисията по труда, социалната и демографската политика, и Комисията по вероизповеданията и правата на човека. И са помолили тези комисии да им съдействат за среща с компетентните държавни органи или с техни представители сами да внесат идеите, заложени в писмото на гражданските организации, за обсъждане в Народното събрание. Един от депутатите, към които авторите на Отвореното писмо са се обърнали, е бил зам.-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Радан Кънев. Те са се обърнали и към депутата и член на Комисията по вероизповеданията и правата на човека Росен Петров.

От Граждански алианс „6-ти Септември“, сдружение „Добродетелната Дружина“, неформално сдружение „Цар Симеон Велики“ и Национална кауза за дясна политика „Десен Профил“ се надяват да има отзвук на техните идеи в българския парламент. Ако не получат отговор и отзвук в парламента, както преди това от МС и МОН, те планират други инициативи, които според тях биха имали влияние върху предстоящите президентски избори.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.