Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Македонски българин до БГ институция: Не ми трябва гражданство, за да обичам България

2016.03.31 Няма коментари
Spread the love

699-6701-3_wide

Според информация, предоставена от Министерство на правосъдието на едно заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина към НС, лицата, придобили българско гражданство през миналата 2015 г., са общо 8487. 4298 са българите от Македония, които са придобили българско гражданство.

5681 обаче са преписките за получаване на българско гражданство, които са били прекратени, и 4526 от тези прекратени преписки са на македонски граждани. Броят на преписките, извадени за допълнителна проверка, също е висок – 5930. 4345 от тях са пак на македонски граждани с български произход, подали молби за българско гражданство.

Проблемът с придобиването на българско гражданство на чужди граждани от български произход продължава да стои с особена сила. Особено що се отнася до страни, в които българщината е била систематично потъпквана и закривана, а паметта и документите за нея – преиначавани или скривани. Една от тези страни е Р. Македония.

Даването на българско гражданство зависи от няколко български институции, между които Държавната агенция за българите в чужбина, която издава удостоверения за български произход, Министерство на правосъдието, към което е Съветът по гражданството, в който съвет влизат представители на още две-три министерства, зависи и от Държавната агенция за национална сигурност, която извършва проверки на кандидатите за българско гражданство. Много преписки се бавят и много хора с български произход, които са получили от ДАБЧ удостоверение за такъв произход, се оказват след това по една или друга причина отпаднали и получили отказ.

Ето какво е написал един такъв македонски гражданин с българско съзнание, който е подал преди време документи за българско гражданство с голяма надежда и любов. Неговото писмо е качено на стената във Фейсбук на председателя на Българския културен клуб в Македония Лазар Младенов, без да се цитира името на подателя.

чч

До: Дирекция – Българско гражданство

Уважаеми членове на Дирекцията за Българско гражданство, знаейки колко сте заети, не бих искал да „тероризирам” Вашето ценно време.

Това е написано на един дъх.

Да Ви се представя.

Казвам се  —– —оски, от Скопие – Македония. Подадох заявление за блгарско гражданство (Молба вх. номер —–/2012 ПИН —-/2013).

През юни 2014 година аз бех върнат на дополнителна проверка.
Аз поднесох дополнителни документи – тези, които аз притежавам.

В междувременно аз се опитах да се получи отново нов произход според новите правила по кои се раководи Агенцията за Блгари – чуждинци.

На 18 Март 2016 ас видох, че моето заявление за нов Блгарски произход е приключило с отказ.

Резигнираността од това продължи кратко. Странно. Този „шамар”, който получих от там, напълно ме отрезви.

Всъщност, отказа който получих, ПОДЕЙСТВА ОТРЕЗВИТЕЛНО върху моите надежди – като влюбен юноша, който дълго време е обожавал момиче, което въобще не го е обичало, а той наивно чакал да му отвърне с любов.

Уважаеми Господа,

Преди 3 години същата таа институция ми издаде удостоверение за български произход,

Но за съжаление този документ се оказа невалиден в процедурата по придобиване на българско гражданство в Министерство на правосъдието.

Преминах през необходимия катарзис, и осъзнах, че да бъда Българин и да обичам България, не ми трябва нито произхода, нито гражданство, нито какъвто и да е друг документ.

Ще продължавам да обожавам България и занапред ще се наслаждавам на всеки момент и всяка възможност да посетя Пазарджик, да посетя Созопол и стотиците други места, които съм посетил. Да се наслаждавам, дишайки българския планински въздух, а красивото българско слънце да ме гали.

Целта на това разсъждение е една – Да изразя моята искренна благодарност към Вас и да Ве помoла молбата за Блгарско гражданство ми да бъде спряна.

Сърдечен поздрав,

…….

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.