Home » Авторски страници

“Региони в растеж” или растеж на абсурдите

2016.03.14 Няма коментари
Spread the love

Какви проекти се предвиждат по българските градове по Оперативна програма “Региони в растеж” и как тези проекти могат да се превърнат в кошмар за гражданите? Нека всеки гражданин провери какво точно се предвижда по тази програма в неговия град, за да няма изненадани и разочаровани. Евросредствата отиват предимно за подменяне на осветление и велоалеи, които не изглеждат като такива, вместо да се възползват общините и да направят смислени проекти по ОП “Региони в растеж”.

Как изглеждат велоалеите в други европейски страни. Снимка: Скрйншот от видео на в. "24 часа"

Така изглежда велосипедният трафик в Холандия. Снимка: Скрйншот от видео на Нова ТВ

Във Валенсия например, по европрограма е построен аквариум, който се посещава от всички гости на града и е гордост и атракция, а у нас се строят велоалеи, които не стават за нищо.

Вижте малка част от това, което се предвижда в българските градове и как реагират гражданите!

Една от "велосипедните алеи" във Варна, за които са дадени 5 млн. лв. Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

А това е една от “велосипедните алеи” във Варна, за които са дадени 5 млн. лв. Снимка: Скрийншот от видео на Нова ТВ

Във Варна граждани бяха финтирани от Общината, която дори ги въведе в заблуждение за проект, който е разпокъсал микрорайон – за да няма обществено обсъждане и им представят друг по-ранен проект, който няма нищо общо с приетия по-късно от Общината. Не приемат никакви възможности за корекция на проекта! Велоалеите са по-важни за Общината, вместо да осигурят средства за кварталното училище, което е с увиснали плочи и на децата се казва да не бягат и скачат, за да не се случи трагедия. Повече за този случай вж. тук.

Реакцията от Кметство “Приморски”  имаше веднага, но едва ли са съобщили на гражданите за кой проект се подписват! (вж. тук)

Друго безумие от Варна осигурява на общински съветник петно за строеж върху сгради в историческия център на града. (вж. тук)

От тази варненска къща, която е исторически паметник, ще остане само фасадата, за да бъде вградена в бъдещ осеметажен жилищен блок... Снимка: varna.utre.bg

От тази къща в центъра на Варна, която е паметник на културата, ще остане само фасадата, за да бъде вградена останалата част в бъдещ 8-етажен жилищен блок.  Снимка: Varna.utre.bg

Като се даде на местната власт пълно разпореждане с паметниците на културата, много повече ще се стимулира корупцията по места. Културните паметници в цялата страна могат бъдат съсипани или ликвидирани на местно равнище и ето че пристигат вече първите доказателства за това.

Друг пример. Кадастралната карта на Варна, изготвена преди 8 години, създава работа на варненци да доказват, че имат собственост. Несъвпадащи номера на блокове, доказване къде живееш, въпреки че имаш документи, всичко това стресира ежедневно варненци, ако им се наложи да извършват някаква сделка с недвижим имот. (вж. тук)

В Силистра се борят с друг проект по “Региони в растеж”, готови са на всичко, за да запазят 50-годишни дървета! (вж. тук)

Бул. “Симеон Велики” в Силистра ще бъде реконструиран, но според проекта 87 чинара трябва да бъдат отсечени. Снимка: в. "24 часа"

Бул. “Симеон Велики” в Силистра ще бъде реконструиран, но според проекта за реконструкция 87 чинара трябва да бъдат отсечени. Снимка: в. “24 часа”

В Стара Загора се борят да спасят парка си! (вж. тук и тук)

Презастрояването на големите градове, както и усвояване на средства по европрограмите по най-елементарен начин, за да може просто да се вземат едни пари, без мисъл и визия за града, превръщат доста европари в абсурдни проекти. (вж. тук)

Подозирам, че ако ОЛАФ проверят как и какво се изгражда, ще има да връщаме доста евросредства. А отговорността пак няма да е на виновните, понеже у нас прокуратура липсва.

 

Стела Николова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.