Home » любопитно

България се нарежда на 129-о място в света, според индекса на щастието

2016.03.17 Няма коментари
Spread the love

Дания е най-щастливата страна в света, Бурунди – най-нещастната, а България се нарежда на 129-о място, според ново проучване.

Дания изпревари Швейцария като най-щастлива държава в света, според публикуван днес доклад, в който страните се призовават, независимо от благосъстоянието си, да се борят с неравенството и да опазват околната среда, информира Ройтерс.

Докладът е изготвен за четвърти път от Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара са десетте най-нещастни места на планетата.

В челната десетка тази година са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Миналата година Дания бе на трето място след Швейцария и Исландия.

Десетте страни в дъното на класацията са Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди (последен). САЩ се нареждат на 13-о място, Великобритания – на 23-о място, Франция – на 32-ро, а Италия – на 50-о.

България се е придвижила леко нагоре в класацията и тази година е на 129-о място, след като миналата година бе 134-а. Непосредствено преди нея се нарежда Сенегал, а след нея Мавритания, сочи пълният доклад на официалния си сайт.

Докладът, който обхваща 157 държави, взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

——————————————————————————————-

Първият доклад за щастието е публикуван през 2012 година. Пет страни – Бутан, Еквадор, Шотландия, Обединените арабски емирства и Венецуела – имат министри на щастието, чиято задача е да го насърчават като цел на държавната политика.

В доклада за тази година се отбелязва, че три страни – Ирландия, Исландия и Япония – са успели да запазят равнището си на щастие въпреки сериозните външни сътресения като икономическата криза след 2007 година и земетресението от 2011 година, благодарение на социалната подкрепа и солидарността. /БТА/
.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.