Home » Авторски страници, българи зад граница

Жандармерия в Босилеград. Протести срещу корупцията, риск от сблъсъци

2016.02.03 Няма коментари
Spread the love

Жандармерия 3

Тази сутрин Босилеград осъмна блокиран от около 100 души жандармерия, оборудвана за борба с масови безредици. Причината – риск от физически сблъсък между участниците на четири публични събрания: на управляващата партия на кмета Владимир Захариев, на новосъздадената в Босилеград под ръководството на г-жа Невенка Костадинова местна организация на Сръбската прогресивна партия на премиера на Сърбия Александър Вучич, на Сръбската радикална партия и на група граждани.

Жандарм.-4

Напрежението тлее повече от една година, откакто местният бизнесмен Стефан Костов купи бензиностанцията, обявена на търг от банката, при която е била ипотекирана за кредит. Кметът Владимир Захариев през цялото време оспорваше покупко-продажбата и след като загуби делото на всички инстанции, физически не допуска правосъдните органи да изпълнят присъдата и да предадат бензиностанцията на новият собственик Стефан Костов. От миналата година правосъдните органи направиха 13 опита да изпълнят присъдата, но полицията отказваше асистенция. Развръзката се очакваше днес, когато изпълнителният съдия, от 14 опит трябваше да предаде бензиностанцията на новия собственик.

жандарм. 5

Напрежението започна още сутринта в 8 часа пред седалището на местната организация на Сръбската прогресивна партия, откъдето тръгна протестно шествие из града с пищялки и транспаранти „Стоп на корупцията и престъпността“, „Стоп на управлението на Владимир Захариев“ и „Срещу търговията с влияние“. По същото време кметът на Босилеград Владимир Захариев със своите привърженици се беше барикадирал в общината, защото дни преди това в Босилеград се разпространяваха слухове, че протестиращите ще нахлуят в общината.

СНС

Когато изпълнителния съдия днес дойде, всичките четири групи, охранявани от полиция, тръгнаха към бензиностанцията, но полицията пропусна на бензиностанцията само хората на кмета. След като съдията нареди да се срежат катинарите на бензиностанцията и на шахтата за тока се оказа, че хората на кмета са напълнили шахтата с баластер, а малко след това привържениците на кмета избутаха съдията и отново затвориха шахтата. Въпреки очевидните нарушения на предписанията за пожарна безопасност и общата сигурност на гражданите, полицията пак отказа да се намеси и изпълнителният съдия не можа да изпълни присъдата.

Жандармерия

Кметът и неговите привърженици блокираха за известно пътя Босилеград – ГПП Рибарци-Олтоманци и обявиха, че ще чакат да дойде представител на Правителството на Сърбия. След часове напрежение бе съобщено, че блокадата на пътя е вдигната и жандармерията е започна да се изтегля от Босилеград.

Кметските хора

Кметските хора

Според непотвърдени информации, на кмета и на хората, които възпрепятстват изпълнението на съдебното решение, са наложени големи глоби.

СНС 2

Текст  и снимки:

КИЦ “Босилеград”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.