Home » Авторски страници, българи зад граница

Премиера в Лондон на “Ботев – в сянката на паметника”

2016.01.25 Един коментар
Spread the love

Първа прожекция пред публика на един уникален филм

.

На 22 януари 2016 г., по инициатива на Българското училище към Посолството ни в Лондон и благодарение на директора на Българския културен институт в Лондон г-жа Светла Дионисиева, в културния институт за първи път пред публика бе показан филмът на режисьора Жезко Давидов “БОТЕВ – В СЯНКАТА НА ПАМЕТНИКА”.

Кадър от филма. Снимка: Zlatenriton.bg

Кадър от филма. Снимка: Zlatenriton.bg

Сценарий: Марин Дамянов
Режисьор: Жезко Давидов
Оператор: Емил Топузов
Продукция: Георги Николов – “Маджик шоп”
С подкрепата на: Националния филмов център

Филмът пресъздава последните дни от живота на Българския Месия. Важните въпроси „Кой, как и защо уби Ботев?“ – теориите за неговия край – от случаен турски куршум, самоубийство от отчаяние и безизходица, или убит от четниците след крамола. Възстановка и криминологически анализ на местопрестъплението.

Кадър от филма. Снимка: Zlatenriton.bg

Кадър от филма. Снимка: Zlatenriton.bg

С изключителна мярка и талантливо умение, проблемът около убийството на Христо Ботев, този болезнен проблем, до който малцина се осмеляват да се докоснат дори мисловно, камо ли творчески, е разгледан цялостно в този документален филм, за който сме убедени, че тепърва ще се говори.

Прожекцията в Лондон премина в препълнен салон. Близо час в залата бе такава тишина, че дори дъх не се долавяше. Дикторът водеше разказа хипнотично. В интервютата участниците-специалисти защищаваха своя възглед на базата на дългогодишни проучвания и оставяха преценката на публиката. Възстановките, лишени от всякаква бутафорност, внушаваха автентичност. Актьорите – толкова достоверно млади и визуално идентични, не играеха – присъстваха… живи и мъртви. Музиката… част от наратива, доразказваща. Нищо не натежа като реализация… само истината, погледната право в очите.

Кадър от филма. Снимка: Zlatenriton.bg

Кадър от филма. Снимка: Zlatenriton.bg

След края на филма дискусията на зрителите с Жезко Давидов продължи до късно. Филмът поставя много и тежки въпроси за размисъл. Учениците от 7-ми и 8-ми клас в Българското училище към Посолството ни в Лондон присъстваха в залата и имаха възможност да зададат своите въпроси, да споделят вълнението си. Възрастните зрители в салона разкриха и свои спомени, свързани с времето, в което за повечето неща се е говорело само в тесен кръг, с близки приятели или колеги, а официалните институции не са дръзвали десетилетия да се докоснат до по-тъмните страни на тази гибел – Ботевата.

Филмът е повече от урок по история, той е и проява на гражданска доблест, предизвикателство към морала на нашето време.

Убедени сме, че младите трябва да познават нещата, да не живеят с илюзии или ако искат да ги имат – да е въпрос на техен личен избор, а не да бъдат подвеждани.

Затова поканихме на следващия ден, 23.01.2016 г., г-н Давидов да присъства и на прожекция пред гимназистите в Българското училище към Посолството ни в Лондон. Гостуваха ни и по-големите ученици и техните преподаватели от училище „Звънче” в графство Съри. За много от децата (за нас са си все такива, няма значение, че мислят като възрастни) разкритите факти бяха потресни. В учебниците по история пише друго (все още). Когато учим Вазов, отразил тези събития и като съвременник, но завладян от болезнен патриотизъм, дълбоко насъщен в годините, когато сме създавали Нова, следробска България, той казва различни неща, внушава героика. И заради него също десетилетия не сме помисляли, че истината може да е друга.

Но Ботев, геният- революционер, разкрит толкова човешки във филма, остава на своя пиедестал заради всичко, което е: поет, публицист, всеотдайно отдаден на каузата за освобождението на милото му Отечество и един ненадминат жертвен агнец.

Кратък видеозапис от представянето на “Ботев в сянката на паметника” в Българското училище към Посолството в Лондон и от разговора на режисьора Жезко Давидов с гимназистите.

Благодарим на г-н Жезко Давидов, че даде възможност на българската общност в Лондон да види преди всички филма „Ботев – в сянката на паметника”. Желаем му на добър час в премиерите не само в България, а и по света. Надяваме се филмът да се излъчи многократно по националната телевизия. Препоръчвам и на Министерство на образованието да го разпространи в българските училища. Ще направим всичко възможно той да се види и от хилядите ученици в българските училища зад граница.

Филмът е навременен, слава – Богу създаден…за нас, но и най-вече за идващите след нас. Той не трябва да остане невидян! В никакъв случай. И съм убедена, че разговорите около него тепърва предстоят – дълги, разпалени, спорни, одобрителни, противоречиви, с една дума – НУЖНИ.

 

Снежина Мечева,

директор на Българското училище към Посолството в Лондон
говорител на Асоциацията на българските училище в чужбина

One Comment »

  • Иван said:

    къде мога да гледам този филм? 🙂

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.