Home » Авторски страници, българи зад граница

“Роден глас” – Чехия до българските институции

2015.12.22 2 коментара

Списание “Роден глас” – Чехия изпрати официално изявление до българските институции и до български медии в страната и в чужбина, във връзка с проявена цензура към изданието от страна на българското посолство в Прага.

В изявлението се казва:

“От началото на месец октомври т.г. започнахме да получаваме сигнали от наши читатели, живеещи в Република Чехия, че в Българското посолство в Прага вече не може да бъде намерено сп. „Роден глас”. Списанието е издание на Българската културно-просветна организация, най-старата и най-голяма организация на българите в Чехия. Историята на „Роден глас” води началото си от далечната 1972 г., а списанието вероятно е сред най-старите печатни издания на българската общност в Европа. В продължение на много години „Роден глас“ се изпраща на дипломатическата ни мисия в Прага – не защото това е начин на дистрибуция, а защото е израз на уважение към българската държава, чийто официален представител в Чехия е Българското посолство. Същевременно това е и израз на уважение към нашите сънародници, посещаващи Посолството, както и презентация на културната дейност на част от българската диаспора.
През декември т. г., при разговор между представител на нашата организация и представител на Българското посолство, става ясно, че брой 4 и 5 на списание „Роден глас“ от 2015 г. не са предоставени на нашите сънародници, защото в тях е имало публикации относно казуса „Български дом”.”

Следва целият текст.

Untitled99

Уважаеми дами и господа-представители на държавните институции в България,
Уважаеми представители на българските медии в страната и в чужбина,

Обръщаме се към Вас с огромна тревога във връзка с проявената безпрецедентна цензура към независима българска медия в чужбина от страна на българска държавна институция.

От началото на месец октомври т.г. започнахме да получаваме сигнали от наши читатели, живеещи в Република Чехия, че в Българското посолство в Прага вече не може да бъде намерено сп. „Роден глас”. Списанието е издание на Българската културно-просветна организация, най-старата и най-голяма организация на българите в Чехия. Историята на „Роден глас” води началото си от далечната 1972 г., а списанието вероятно е сред най-старите печатни издания на българската общност в Европа. В продължение на много години „Роден глас“ се изпраща на дипломатическата ни мисия в Прага – не защото това е начин на дистрибуция, а защото е израз на уважение към българската държава, чийто официален представител в Чехия е Българското посолство. Същевременно това е и израз на уважение към нашите сънародници, посещаващи Посолството, както и презентация на културната дейност на част от българската диаспора.

През декември т. г., при разговор между представител на нашата организация и представител на Българското посолство, става ясно, че брой 4 и 5 на списание „Роден глас“ от 2015 г. не са предоставени на нашите сънародници, защото в тях е имало публикации относно казуса „Български дом”. Мотивът е, че чрез тези материали списанието насажда негативно отношение към Българското посолство в Прага и към българската държава. В това изложение не възнамеряваме да коментираме въпросния казус, тъй като неговото решение е в компетенцията на съда. Безспорно е, че Българското посолство има право да откаже получаването на „Роден глас“, но то би следвало да стане чрез писмено уведомяване на ръководството на БКПО или чрез официално изявление, което не е проблем да бъде публикувано на страниците на списанието. Това са според нас демократичните начини за решаване на проблема, а не чрез укриване на списанието.

От друга страна, целта на една медия не е да се харесва на някого от управляващите, а да предоставя информация, а доказано е, че информираният човек по-лесно си изгражда собствено мнение и по-трудно се манипулира. Списание „Роден глас” е печатен орган на БКПО в ЧР и като такъв винаги е отразявал радостите, болките и проблемите на Организацията, а и на останалите български сдружения на територията на Република Чехия. Ако прелистите излезлите през последните десет години списания, ще установите, че почти 100 % от материалите са позитивни, не насаждат омраза и негативизъм към никого, съзнателно е и дистанцирането от политическите проблеми – въпросното твърдение лесно може да бъде проверено на www.bgklub.cz, където се намира електронната версия на медията ни.

Уважаеми дами и господа – представители на държавните институции в България,
Уважаеми представители на българските медии в страната и чужбина,

Тъй като свободата на словото е едно от основните човешки права, нашето списание и за в бъдеще ще отразява информацията такава, каквато е – не приемаме и няма да приемем да ни бъде налагана цензура. Остават отворени обаче въпросите: защо Българското посолство в Прага дискриминира едно печатно издание на българската общност в демократична държава, каквато е Република Чехия и не трябва ли Българското посолство да се отнася равнопоставено към всички членове на българската диаспора, та нали дипломатическата ни мисия съществува за всички българи? Знаем, че в Прага и в Република Чехия живеят много обикновени трудови хора, наши сънародници – чувствителни и интелигентни, които и сами могат да решат дали да четат нашето списание и дали то насажда негативно отношение към българската държава.

.

Кирил Беровски, председател на Българската културно-просветна организация в Република Чехия
Камелия Илиева, главен редактор на сп. „Роден глас”
Наталия Калайджиева и Николай Балчев, членове на Редакционната колегия

.

————————————————————————————————————————————————————————

Бел.ред.:  Материалите, публикувани в броеве 4 и 5 на сп. “Роден глас”, заради които списанието е било скрито, можете да намерите препубликувани тук. Повече информация проблема с Българския дом в Прага – в сборна тема на нашето издание тук.

Untitled334-559x800

Единият от материалите, заради които сп. "Роден глас" е било скрито от Българското посолство в Прага

Единият от материалите, заради които сп. “Роден глас” е било скрито от Българското посолство в Прага

.

2 коментара »

 • Българска православна община в Чехия said:

  Относно: Запазване на Българския дом в Прага в полза на българската диаспора.

  Обръщаме се към Вас за помощ и подкрепа!

  Никой от нас не вярваше, че нещо подобно можеше да се случи.

  Bългарскатъа диаспора в Чехия и Словакия са се стремяли да изградат Българско училище / http://www.bgschool.eu/history.html/ създадено од родолюбиви българи, дошли като градинари в Чехословакия със традиции 80 години и Дом на българите, място къде да се съхранява традициите и обичайте свързани с родината / ul. Americká 744/28, Praha 2/ и постепенно се копуват имоти по страната за български клубове . За да не се злоупотреби с имота Дома в Прага се решава да е в собственост на Българската дъжава / събират се пари от родолюбиви българи и със доброволен труд дома е реконструиран със цел да служи на диаспората в ЧСР, за да бъде самофинансираща и способна да генарира финанси потребни за дейноста на българската диаспора част от обекта е даден поднаем, със получените средства се купуват клубове по страната, подпяомага се българското училище в Прага и Братислава, дават се пари на БР, през две години се прави контрола от комисия от България как е стопанисван имота и има протоколи в архива.

  Ние сме организация с нестопанска цел „ Българска православна община в Чехия“, съсдадена през 2001г, а од 2010 г. със седалище в Българския дом в Прага/ ниe не сме eдинствената огранизация, която ползва този дом, ползван е от 5 организации а в Прага са 8/. В предметната сграда безплатно провеждаме събранията на организацията, мероприятия свързани със запазването на българския ни произход, работилници за изработване на мартеници, великденски украшения и яйца, сурвачки, всеки петък се срещат нашите възрастни за които е това единствената възможност да се докостнат родината, провеждат се репетиции на хора „Гласовете на България“, зачитат се празници и тнт., мероприятия които са отбелязвани в пресата, Facebook: /www.facebook.com/bulgarskidompraga/ , http://www.youtube.com/watch?v=UlI8WNBNP9w, http://www.facebook.com/groups/589711941097433/ и в доклада, който всяка година предаваме на нашия представител Светлана Лазорова /v Rada vlády ČR pro bulharskou menšinu/ [email protected] на чешки язик.

  Но реалноста говори друго,че от адвокатната канцелария получишме писмо за освобождаване на Българския дом в Прага до 7.01.2016.

  За нас, които използваме сградата: дневния клуб, библиотеката и канцеларията на организацията се питаме това ли е помоща на родината ни и нейната поткрепа за запазването на българското в нас / аз живея в Прага от 1983 г и съм 4 поколение от нашето семейство, което живее на територията на Прага, затова извинете моят правопис/.
  Хората които са в ръководствата на организациите са без заплащане, и единствен интерес имат
  Нашата организация непулочава никъкви субстилий нито помощи от родината и Чехия, а със собствени сили и средства се стремиме нещо да правиме и да градиме, а вместо да бъдеме похвалени, ще бъдеме изгонени на улицата.
  Вярваме, че има здрав разум и някой лични интереси, да се някой обогати за наша сметка няма да бъде допуснато.
  Този дом е изграден със труда на българите /студенти, градинари, стройтелни работници в Прага и тяхните дарения и доброволен труд/.
  Неоставайте безразлични а помогнете Българския дом в Прага да се запази и да служи и за напред на българската диаспора в Прага.

  Благодарим и пожелаваме успех, благодет и порузумение през 2016 г.

  S pozdravem
  o. s. BPO v ČR
  místopředseda: ing. Silvia Jelinková – Krsteva
  ————————————–

  [email protected]

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.