Home » Избрано

Отворено писмо на Съюза на съдиите в България

2015.12.10 5 коментара
Spread the love

euch20151205a06Съюз на съдиите разпространи отворено писмо до българските граждани, в което се заявява:

Съдиите искат положителни промени, но за тяхното сбъдване са необходими смели действия от страна на политиците. Така е, защото съдебната власт не създава законите, а само ги прилага. Преди време към съсловието имаше упреци, че не е активно. Говореше се, че да очакваш помощ отвътре при „местене на гробища” е нереално. Днес се вижда, че тези упреци са били съвсем неоправдани. Вчерашното гласуване в НС показа, че други хора, а не съдиите се страхуват от дълбока промяна.”

.

ОТВОРЕНО ПИСМО

във връзка с гласувания от Народното събрание на 09.12.2015 г. Закон за изменение и допълнение на Конституцията на Република България (ЗИД на КРБ)

Уважаеми български граждани,

Съюзът на съдиите в България се обръща за първи път към вас.  Поредицата становища, които отправяхме към различните компетентни институции не доведоха до значим резултат. Такива становища сме обявявали за скандални назначения, необходимост от извършване на проверки при съмнения за лошо управление и корупция, прояви на поведение на магистрати, повдигащо етични въпроси.

Винаги сме посочвали, че постоянно повтарящите се скандали, уронващи авторитета на съдебната власт, показват необходимостта от дълбока и решителна реформа. От години насам и за първи път конкретни предложения за положителна промяна бяха поставени на дневен ред, видим и за обществото. Не е вярна тезата, че тези предложения не биха довели до подобряване качеството на правосъдната дейност и оттам до повишаването на усещането на гражданите за справедливост. Качеството на правораздаването зависи от качествата на кадрите в системата. А оттук и съвсем логично, най-значим е начинът на управление на съдебната власт, защото той определя какви хора и с какви професионални достойнства ще попаднат в нея, кои от тях ще бъдат повишавани и назначавани на ръководни позиции.

Едно от най-важните от тези предложения, гарантиращо не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, предвиждащо даване на реален шанс на почтените и действително независимите съдии, беше отхвърлено с Решението на НС от 09.12.2015 г.

Редно е да изясним какво точно се случи на тази дата и как то рефлектира върху всеки един от българските граждани. Бяха подменени подкрепените широко и дългоочаквани промени в Конституцията и вместо тях се приеха корекции, които няма да произведат реална промяна, няма да въведат абсолютни гаранции за върховенство на закона и независимост на съдиите, нито пък ще елиминират силното съмнение за зависимости в съдебната система…

 

Цялото писмо може да прочетете  т у к   или в прикачения документ

Източник: www.judgesbg.org

.

5 коментара »

 • B said:

  Извинявам се много, но не разбирам абсолютно нищо, нито от това което медиите наричат “Яневагейт”, нито от кризата с “реформата” в съдебната система.
  Аз имам висше медицинско образование от България, което е потвърдено и прието в Америка. Владея писмено и говоримо три езика. Прочетох всичко, което ми бе достъпно по Интернет по гореспоменатите въпроси.
  И не разбирам.
  Форумите са пълни с “компетентни” коментари. Улиците започват да се пълнят с протестиращи. Говори се за удари срещу властта, борба с мафията, едва ли не политическа криза.
  Питам се възможно ли е толкова много хора просто да реагират първосигнално. Все пак съгласете се, че ако проблемите “Яневагейт” и “съдебна реформа” са толкова сложни за разбиране, че даже човек с моето образование, житейски опит и достъп до информация не може да ги разбере, то те би трябвало да засягат единствено шепа юристи на високо ниво. За пример, ще ви кажа, че в в България няма никаква клинична пътека за лечение на алфа едно антитрипсинова недостатъчност. Това ще ви възмути ли? Ще поискате ли отставката на министър Москов? Ще го обсъждате ли в медиите и в парламента? Ще кажете – разбира се, че не. За вас е очевидно, че поставеният въпрос е от тясно професионално естество след като вие най-вероятно не разбирате нищо от него. А сигурни ли сте? Сигурни ли сте, че алфа едно антитрипсиновата недостатъчност не е от първостепенно значение за здравето и бъдещето на нацията? Или даже вашето лично здраве и бъдеще?
  И така. Аз не разбирам нито значението на прословутите подслушани разговори, нито гласуваните (или не гласуваните) промени в закона/конституцията, за мен, близките ми, българската нация и държава. Не вярвам да има и десет процента от вас мои съграждани – българи, които да се ориентират в тези процеси и тази информация. На първо място става въпрос за тясно професионална информация от структурата на българската съдебна система. На второ място тази информация е също така, толкова политизирана до момента, че надали може да и се вярва изобщо.
  И последно. От опита си на лекар, а и от чисто житейският си опит ще ви кажа, че ако една информация не се предстяавя ясно и достъпно, то тя или е чисто манипулативна и преследва объркване на индивида на когото се представя, или самият човек представящ тази информация е празна кратуна, приказва само за да разклаща въздуха и да се прави на важен.
  С интерес ще чакам вашите коментари и отговори. Винаги съм готов да се науча на нещо ново, но никога не реагирам на неща, които не разбирам.
  С Уважение!
  Доктор Хинов

 • Валентин Бакалов said:

  Докторе, занимавайте се с лекарската си практика ако изобщо я имате , или евентуалните си партийни пристрастия. Какво искате да кажете, стана ясно на всички, които според Вас са може би празни кратуни. Когато човек иска, намира информация и разбира за какво иде реч. Когато не иска, си намира оправдания. Ето, за споменатото от вас здравословно състояние, веднага намерих информация: – Какво е алфа-1-антитрипсинова недостатъчност, какво са протеази, рискова група, каква е патогенезата на заболяването, как прогресира заболяването, как се поставя диагнозата, лечение, както и животът и алфа-1-антитрипсиновата недостатъчност! Ако наистина, все пак въпреки висшето си образование, не можете да вденете за какво иде реч, нека Ви обясня накратко: – У нас, в България, нормалните се опитваме да се противопоставим на ненормалните и ширещото се безхаберие и престъпност, съсипването на държавността и обезличаването и затриването на нацията ни. За сведение, и за да не се почувствате унизен, имам завършен само 8-ми клас! Ако нещо не Ви е ясно, питайте!

 • Валентин Бакалов said:

  Да попитам само. След като сам анонсирахте своето неразбиране и невникване в проблема и ситуацията, как и по какъв логичен път стигнахте до това “компетентно” мнение, касаещо отвореното писмо, “Яневагейт”, съдебните реформи и т.н.? Ако наистина имате завършено медицинско образование, това ви дава една възможност, но като тесен специалист. Житейският Ви опит както констатирам, за съжаление е равен на “0”! 🙂

 • Мариана said:

  Моля участниците във форума да се въздържат от лични нападки. Личните нападки не са аргументи.

 • Ви said:

  Господин Бакалов, отговорът ви не обяснява нищо. Той само доказва за пореден път, че политическият процес в България разчита на първосигнални и емоционални реакции.
  Разбирам от вашият отговор, че само ако поглед а какво пишат хората в нета и веднага ще ми стане ясно кой е прав и кой крив. Ами гледам, чета слушам. Засега разбирам следното. Определени хора в правителството искат промяна на конституцията на България в нейните части отнася.и се до ВСС и прокуратурата, и най вече в онази част в която се казва кой и как избира вишите магистрати.
  Звучи чудесно нали? Отговаря пряко на народната мъдрост “рибата се вмирисва от главата”.
  Само че, липсва един много важен момент. Няма информация нито за това каква точно промяна се иска, нито за това как тази промяна ще промени положението на обикновенният българин. Единственото, което се тиражира отново и отново е, че тази реформа е онази реформа, която иска от нас Европа и, че тя ще промени системата.
  Българската конституция досега е променяна три пъти от Освобождението насам, и всеки път е следвала национална катастрофа. Американската конституция от създаването си си е все тая. Има поправки, но никой не прави промени на основният закон на държавата. Поправките се обсъждат години наред в Америка преди да бъдат приети. Ако една поправка не работи добре то с друга поправка действието и се спира, както е в случая с забраната на алкохола.
  Разбирам, че България не е Америка. Израстнал съм в България. Знаете ли какво ми идва на ум, когато наблюдавам Българският политически живот? Това е романа “Морският вълк” на Джек Лондон. Там героят говори за спорове между китоловци. Той казва, че при спор между китоловци е по важно колко е висок и силен човека и колко силно вика. Аргументите нямат значение. Всяко несъгласие се посреща сил ни обиди и прераства в бой.
  Та така драги господине. Обидите ви говорят има но за вашето и електуално ниво. Както писах и преди, ако хората в България предпочитат да реагират първосигнално, то нищо от това което съм написал тук няма да им свърши работа и е по-добре да не го четата.
  Аз лично познавам в България много интелигентни, хора които имат знания, опит и мнение, което си струва да бъде чуто. Нито един от тях засега не се е изказал за най-новото цирково представления в Българската политика.
  След време прочетете мнението на Димитри Иванов, Иво Христов, Иво Атанасов, и други от техният калибър. Това са хора, осмислящи живота около се е си, с огромна любов към България. Четете. Полезно е.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.