Home » Избрано

Конгресът в САЩ ще приеме реформи в МВФ в полза на Китай, Индия и Бразилия

2015.12.17 Няма коментари
Spread the love

След забавяне от цели пет години, конгресът най-накрая одобри необходимите реформи на МВФ, които ще дадат повече право на глас на нововъзникващите икономики като Китай, Индия и Бразилия

Конгресът на САЩ предприе действия по задвижването на реформите в Международния валутен фонд. В сряда сутринта членове на Републиканската и Демократическата партия в Конгреса на САЩ обявиха, че са се съгласили да приемат реформата, одобрена от администрацията на Обама още през 2010 г., пише Дойче веле.

Лидерите на Конгреса се съгласиха да включват промените в сборен проектозакон за бюджета, който трябва да стане факт до няколко дни.

“Очакваме с нетърпение изхода от законодателния процес”, заяви говорителят на МВФ Джери Райс в изявление.

Реформите, които не можеха да влязат в сила, докато не бъдат ратифицирани от Конгреса, ще увеличат дела на право на глас в МВФ на някои от най-силните икономики в света, включително Китай. Въпреки това, САЩ, Европа и Япония ще продължат да имат основното право на глас във Фонда.

Удвояването на капиталовата база на МВФ също е част от реформите. Това ще позволи на МВФ да увеличи обхвата на спешното кредитиране.

МВФ е кредитор от последна инстанция за страните, които имат проблеми с платежоспособността. Той е създаден през 1945 г., наред със Световната банка, Азиатската банка за развитие и други институции, като част от контролираната от американците следвоенна международната система за икономическо управление.

Републиканските конгресмени, които не желаят да приемат намаляване на влиянието на САЩ във Фонда, блокираха реформите през 2010 г. за срок от пет години. Това предизвика раздразнение у директора на МВФ Кристин Лагард и други представители на МВФ.

Американското министерство на финансите нееднократно предупреждаваше, че ако споразумението не бъде ратифицирано, това ще засегне лидерството на САЩ в чужбина, тъй като Китай и други индустриални страни като Индия и Бразилия ще бъдат лишени от свое право в най-големия световен кредитор.

След дългогодишно очакване Конгреса да изпълни сделката от 2010 г. Китай загуби търпение. Наскоро той започна създаването на нови международни финансови институции като Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB), която бе основана тази година. /Fakti.bg/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.