Home » Авторски страници, политика

Истинските новини от недържавата за 2015 г.

2015.12.30 Няма коментари
Spread the love

Толкова се борихме и искахме да дойде реформаторско правителство, вярвайки, поне някои от нас, че десен кабинет би направил нужните реформи, за да не сме мутро-барок от ХХ век, че с ясно съзнание отново дадохме доверие в аванс. Обещанията бяха Орешарски, Писанчев и Лазаров да отидат в ареста, да излезе истината за КТБ, да има истинска реформа в съдебната власт и най-сетне справедливост и възмездие…

Снимка: @AP

Снимка: @AP

Какво получихме:

Януари

Тричленен състав на ВАС отказа да разгледа отнемането на лиценза на КТБ по същество, понеже акционерите нямали правен интерес да обжалват. Съдия Янкулова написа убийствено особено мнение с посочени евродирективи, практика в европейските съдилища и казуси за най-малоумните.

Февруари

Министърът на вътрешните работи постави ултиматум – или той, или Писанчев и Лазаров  – отиде си той.

След него с нежелание Борисов освободи чудесата на Орешарски и сие, а по-късно вместо в ареста, както бе обещал, Борисов подписа назначение на Писанчев за консул в Солун.

Март

Назначение на Румяна Бъчварова за вътрешен министър; първият трус в кабинета бе преодолян. Както писаха някои медии, Борисов взе на ръчно управление МВР.

Април

Премиерът бе раздразнен, че във ВАС продължава да виси казусът с КТБ. Послушният Георги Колев, взел 5-членния състав на ВАС в свои ръце, потвърди определението на 3-членния състав и остави без съдебен контрол административния акт на БНБ за отнемане на лиценза на КТБ. Този факт може да влезе в световната история, според мен. Защото надали в демократична държава може да се види чак такъв отказ от контрол над напълно субективно решение и обявена дупка от 4.5 милиарда от квестори, които са принудени да работят по съвсем нова методика (която, както твърдят експерти, ако бъде приложена в стрес-тестовете на другите банки в страната, доста от тях биха окапали).

Май

Моника Маковей дойде в България и Пеевските сайтове се разпищяха.
Защото Маковей каза, че премиерът ни лъже.

Ние знаем, че ни лъже за съдебната реформа, но като ни го каже чужденец и го напишат в пресата, изглежда по-реално и истинско, отколкото ако е само в главите ни.

Г-жа Маковей обясни, че ни трябват хора, които да работят, даже и по сегашните закони. С една дума ни каза, че Цацаратурата ни не работи.

Костов „откри“ че „Лукойл“ лъже държавата, че не печели; после се извини, но ние знаем коя е истината. Задълженията към “Мариците” бяха 700 милиона – тогава.

Юни

Борисов каза, че ДПС би било по-поносим партньор без Пеевски. От ДПС си замълчаха.

Полицаите излязоха на протест за униформи, кубинки и достойнство.

Депутатите приеха финансиране на частните училища и детски градини, и оставиха чл. 417 от Гражданско-процесуалния кодекс, с който банки и частни съдебни изпълнители могат да си правят каквото искат с длъжниците.

Висшият съдебен съвет избра председател на Софийския градски съд от първи път.
Помогна им фактът, че имаше само един кандидат.

Искров подаде оставка, а Менда каза, че носел само морална отговорност, но и нея не поел.
Москов направи революция, като поиска държавните чиновници с над 720 лв. заплата да си плащат самички здравните осигуровки. Калфин веднага му скочи, че не можело така, и Москов млъкна.

Още новини:

100 фирми държат 80% от българската икономика.
70 души на ден напускат България – повече са.

Юли

Председателят на ВКС Лозан Панов в предаването “Панорама” по БНТ: „Не крия възмущението си, че на парламентарна комисия промените не се гласуваха с мнозинство. За мен имаше дебат, но той не беше чут, защото диалогът премина в друга посока, с обидни квалификации”.  На въпрос защо тази битка между главния прокурор и правосъдния министър е станала лична, Лозан Панов каза, че въпросът е кой има интерес.

Ето, че Панов още тогава е заел позиция, пък всички се изненадаха през декември, когато произнесе реч, невъзможна за повечето ни политици, поради умствените им и морални дефицити.

Как пък един път от БСП не изненадаха себе си и не решиха да играят против ДПС и без пазарлъци да се сетят да подкрепят нещо, което ще е в полза на хората?!

Агент Гоце е неспасяем случай, но Мишето, ако беше се сетил, че сега е моментът да гласуват за съдебната реформа и да прецакат и ДПС, и Първанката наведнъж, Столетницата щеше да натрупа няколко точки в очите на избирателите си – ама уви, без изненади. Чак на третото четене БСП се усетиха и гласуваха против бутаформата на Гоце, но без особен резултат.

Избраха МаяМа за омбудсман.

Част от десните избиратели разбраха окончателно, че това не е дясно реформаторско правителство.

Август

Свалиха предаванията на Диков и Кулезич.
Че за какво са им такива предавания, да се пречкат, да вадят кирливи ризи и да карат хората да мислят… Я да си гледа Пъпеша (Димитър Цонев, водещ на “Още от деня” по БНТ – б.р.) електоратът.

Главният прокурор на Германия бе уволнен след спор за свободата на медиите.
Там може, но у нас – не.

Агент Гоце дал 1/3 от парите, нужни за закупуването на хотел (който според едни струва 7.5 милиона, но според документите струвал много по-малко) на сина си, за да си го купи. НАП и Цацаратурата не се интересуват от произхода на средствата.

Пеевски се осветли в част от медиите си, а Цецка намери това за абсолютно нормално и се изказа, че е достатъчно Маминото да декларира, че притежава медии; а откъм морал всичко е ОК.

Септември

Резултати от управлението до този момент:

1. Референдум само за електронно гласуване.

2. Нито един осъден за събарянето на КТБ; нито един подведен под отговорност за грабежа в енергетиката – пак ще плащаме ние.

3. Искров си отиде тихичко, Писанчев определен за консул в Солун (а премиерът го даваше на съд, докато беше в опозиция); Лазаров сигурно си кротува някъде в ДАНС с тихичка огромна заплата; Орешарски набра смелост и се показва по ТВ-тата, да ни разясни, че и в Брюксел влизали през задните входове.

4. Съдебната реформа бе превърната в бутаформа с историческия компромис, който се оказа невъзможен преди изборите.

5. Пенсионната реформа като геноцид, който цака обикновения трудещ се в частния сектор и продължава да облагодетелства държавните чиновници. Инвалидните пенсии, които са вече почти милион, нито ще се проверяват, нито ще се намалят, нито се взеха мерки да не продължават да се раздават по същия начин.

6. Здравната реформа на Москов не мина, породи полярни мнения.

7. Антикорупционният закон на Кунева също не мина. То си беше ясно, че това, което подготвя Кунева, няма да са истински антикорупционни мерки, щом пак ще са на подчинение на Цацаратурата, ама и там ядец!

Влязохме в предизборна кампания.

Борисов оправда прокуратурата за това, че няма нито един осъден за престъпната, както той я нарече, приватизация, и оттам всичко останало, защото законите били ги написали такива.

Искам да припомня, че в периода 2009-2013 г. ГЕРБ управляваха – и имаха тогава достатъчно мнозинство, за да променят и приемат закони, но не го направиха.

Октомври

Цветан Василев даде интервю, в което обясни как са му поискали голяма част от бизнеса, как са го рекетирали и т.н. Предупреди, че започва разграбването на активите на КТБ. Предупреди държавата да се намеси, за да спаси придобиването на БТК за жълти стотинки.

Е, държавата и Влади Горанов не се намесиха.

Бившият премиер на Молдова бе арестуван за изчезване на 1 милиард от банки.
Явно в Молдова имат прокуратура.

Изборите минаха. ГЕРБ пусна няколко области на Реформаторския блок и един независим.

Тези избори бяха най-фалшифицираните до момента. Толкова публикации в пресата за подправени протоколи и сгрешени преференции не бяхме виждали.

Моят кандидат за общински съветник, за когото гласувах, не си намери собствената преференция.

Започва местното усвояване на еврофондовете.

463 995 невалидни бюлетини!
Със сигурност не сме толкова тъпи!

Референдумът бе саботиран, в много от секциите не даваха на хората бюлетини.
Въпреки това 70% гласуваха за електронното гласуване.

Заложническата криза в Арена „Армеец“ беше потресаваща, но суверенът се възмущаваше тихичко вкъщи.

Малко цифри от КНСБ:

2/3 от българите нямат банкова сметка.
От останалата една трета само 10% имат влог над 50 000 лева.
Болшинството от влоговете на българите са до 1000 лева.

2 300 000 души са под границата на бедността, с доход по-малко от 300 лв. на месец!
1 400 000 българи не се водят бедни, понеже имат доходи, които им позволяват да отидат на културно мероприятие…

Да обобщим: от 6 363 000 души по избирателни списъци, милион и четиристотин хиляди могат да си платят сметките без кредит или пък да идат на театър!

Обаче премиерът е спокоен, понеже депозитите в банките растат…

Ноември

Министърът на финансите първо актуализира Бюджет ‘2015, понеже не му стигнали парите за заплатите в администрацията, която трябвало да бъде съкратена, ама не била.

После новият бюджет предвиди още 5.3 милиарда заем, и 2 милиарда капиталови разходи, за каквото си поиска правителството, без уточнения.

Владиту се пробва да направи реформа в МВР през преходни и заключителни разпоредби на Закона за бюджета, като последвалият незабавно полицейски протест без малко да събори правителството.

Премиерът заподозря всеки друг, но не и Владиту, като катализатор на напрежението, и бяха изказани какви ли не дивотии, само за да се скрие истинския причинител на проблема.

Няколко медии отново попитаха от заглавията си – чий министър е Горанов? – но премиерът пак каза, че си е негов.

Записите на двете каки бяха трус, но премиерът се изказа по тях чак след няколкодневен размисъл и ги омаловажи – като разговори във фризьорски салон.

Цацаратурата каза, че записите били незаконни.
А поискалите истинска проверка по тях бяха заклеймени.

Слави Трифонов обяви подписка за референдум с 6 въпроса.
Всичките колони се изредиха да ни обясняват какъв боклук е Слави, за да не вземем да се подпишем в тази подписка и да трябва да правят референдум.

Договорът с „Аликс партнърс“ струвал 22 милиона щатски долара и проверката приключила за 3 месеца. Няма и следа от 4.2 милиарда, които от „Аликс“ щяха да издирват и връщат, а Горанов крие доклада като Кивот!

Марешки доказа картел с една бензиностанция.

Горанов въведе данък „ракия“ и данък „непеевски цигари“.
Акцизът за цигарите, непроизведени от Маминото, ще е по-висок.

Генерал Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР, заловил 34 афганистанци по време на лов край град Средец.

Прокуратурата прекрати делото срещу собственика на „Риск Инженеринг“ Богомил Манчев за длъжностно присвояване на 8 651 898 лева!

10 500 „бивши“ агенти и сътрудници на ДС продължават да са във властта!

Вдигнаха винетките, за които Лилето през април обеща, че няма да се вдигат този мандат.
Явно са смятали, че мандатът ще е по-къс.

Премиерът ни обяви за богаташи, понеже хора с поршета били на протест против цената на винетките.

Декември

Оправдаха Бисеров!
ВСС отказа да накаже прокурор Бецова, за която се застъпи лично Цацараторът, а тя точно в същия ден се провали с Бисеров!

Гласуваха конституционната реформа на Гоце.
ГЕРБ се врътнаха като ветропоказател.
Иванов подаде оставка, Радан излезе в опозиция.

Лозан Панов произнесе реч, която би вдигнала и умрял, който да излезе и да защити достойнството си на гражданин.
500 граждани в София и около 50 съдии излязоха с тогите си, за да покажат, че не са съгласни да са марионетки.

Ха, дано като си изпразнуваме празниците и ние да се сетим, че сме граждани, и че искахме и ни обещаваха справедливост.

ДПС се цепна точно на Коледа.

Понеже парламентът е във ваканция, всички се изредиха да обясняват кой какво е имал предвид от двамата апапи, дето се скарали.

Каквото и да ви говорят, да знаете, че става дума за пари; където не е за пари, е за много пари.
Търси се много геополитика в тази случка, пък нещата може и да са по-прости, но ще ги разберем друг път.

.

2016-та ще е година на огнената маймуна, по китайския календар.

Всичко ще е движение.
Дано и у нас да си раздвижим по-добре умствените клетки.

 

Стела Николова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.