Home » Избрано

Христо Иванов: В парламента се вижда страхът от главния прокурор

2015.12.10 2 коментара
Spread the love

Чуйте запис от интервюто с подалия оставка министър на правосъдието Христо Иванов по програма “Хоризонт” на БНР от тази сутрин.

 

 

euch20151205a02

Снимка: в. “Дневник”

Според правосъдния министър в оставка централната тема на съдебната реформа е ще има ли в България институции, които да се борят с корупцията по високите етажи на властта:

Скандалът със записите и твърдението на г-жа Ченалова за мен беше огромен тест за всички нас в държавата, защото именно в такива случаи се вижда има ли воля за борба с корупцията. За мен отговорът на този тест, заедно с гласуването вчера, се превърна в абсолютно ясна мотивация да взема своето решение.

Христо Иванов подчерта, че главният прокурор у нас, по принцип, има абсолютно безконтролна власт и когато тази власт не е обвързана с отчетност, много лесно може да се превърне в политически и властови ресурс:

За мене е ясно, че влиянието, което има главният прокурор в процеса на взимане на решение в парламента, е огромно. Дали това е заради конкретни зависимости, или просто страх, защото то е видимо как страшно много хора в парламента изпитват страх да влязат в тази дискусия за правомощията на главния прокурор и за това дали тази безконтролност е оправдана и търпима в едно демократично устройство.

ЕС ще трябва да вземат политическо решение, защото вече е видно, че в България няма воля за борба с корупцията…

Видео от вчерашния протест

.

2 коментара »

 • Мариана said:

  “Вместо подкрепа, мнозинството в парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България. Това се казва в отворено писмо на Съюза на съдиите.
  “За първи път в новата българска история имахме министър на правосъдието, който заедно с екип, амбициран да се справи с горните проблеми, се зае с тежката задача да въведе на конституционно, а сетне и на законодателно ниво механизми, гарантиращи истинската независимост на съдебната власт, с които да може да се противодейства на възможните към момента зависимости, двоен стандарт и прокарване на политически и лобистки интереси. Вместо подкрепа, мнозинството в Парламента и управляващите политически партии ясно показаха с вчерашното си решение и пред магистратите, и пред обществото, че независима съдебна система не само не им е нужна, а направо е нежелана от мнозинството политици в България”, се казва в писмото.”

  http://www.segabg.com/article.php?id=782365

 • B said:

  И пак позволете ми да запитам. Какво е конкретното значение на думите изредени в тези писма? Една партия наречена Реформаторски блок е успяла да влзе в коялиция с друга партия наречена ГЕРБ. Тя даже си изтъргувала няколко министерски кресла, включително и това на министъра на правосъдието. По време на управлението в рамките на коалицията този министър се е опитал да прокара някакви промени (наречени реформи, предполагам за да са съзвучни с името на партията) в констутуцята и българските закони. Интересното е обаче, че тези промени нито се представят по открит и ясен начин, нито получават възможност за общественно обсъждане. Единственото, което ни се съобщава за тези промени е, че те са промени, и като такива са за добро. Разбирай против статуквото и за доброто на народа. Изобщо от 65 години в България всичко се прави в името на народа, все едно народът български е някакъв инвалидизиран олигофрен, който нито има представа от това какво иска нито разбира как да го постигне.
  И така, въпросният господин министър не успява да прокара промените си и си подава отставката. Сега се очаква целият български народ да се вдигне в защита на промени, които той не разбира и целта на които е неясна. Народа трябва да излезе на улиците и да протестира само защото му е казано, че тези промени, които една миризлива партийка не е успяла да прокара против друга миризлива партийка, са в негов интерес.
  Наистина ли? Е ако някой простестира надявам се поне да разбира за какво става въпрос.
  Аз ще си сипя една ракия и ще броя първосигналните индивиди по екраните на информационните емисии. Или може би ще направя нещо приятно и полезно за себе си. Май просто ще отида да нацепя дърва за огъня и да сложа киселото зеле.
  Привет на протестиращите! Род фронт!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.