Home » Авторски страници

Хапче за сън

2015.12.21 Няма коментари
Spread the love

Bjyata-volya

Самотата и отчуждението ни правят недъгави и безрезултатни.

Плячкосват мисленето ни. Превземат ни един по един. Докато не се превърнем в едни виртуални самотници. В хора, които няма с кого да споделят гнева си и заживяват в пространството на социалните мрежи – единствено достъпното да бъдеш гневен по своему, а не по изискванията на закона.

Някой ще ни лайкне, ще ни съчувства с виртуален пакет от емотикони, а след изключването на компа идва безсънието.

Бедността и самотата са основните причини за самоубийствата по света.

Учени от университета в Чикаго са установили, че самотата убива два пъти повече хора от затлъстяването, и че възрастните самотници са с 15-процентов риск да умрат по-рано от старци, които живеят в компанията на свои близки.

Причината за това е, че животът на стари години в изолация разсипва имунната система и отнема цели години от жизнения ни път. Ето защо самотата е вредна за здравето и взема два пъти повече жертви, отколкото затлъстяването.

Изследването обхваща мъже и жени на възраст над 50 години. Учените установяват, че при самотните хора се активират специфични гени – CTRA. Те влияят зле на имунната система и й пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията.

Самотата, също така, се отразява зле и върху съня на хората. Те все по-трудно заспиват вечер и се нуждаят от медикаменти за тази цел. От хапче за сън.

По-лошото е обаче, че самотата се задълбочава и сред младите. Изолирани и несигурни, поставени в една крайно фрагментирана социална среда, те често не могат да намерят своето място, да намерят работа и самоопределение. И по тази причина се затварят в себе си, търсейки изява във виртуалното общуване.

Трите най-страшни болести на съвременния свят са самотата, страхът поради несигурност и затлъстяването. Взаимосвързани и следващи едно от друго.

Всички книги, които се опитват да ни учат как да правим пари и да постигаме успехи, не са нищо повече от инструмент за обогатяване на авторите им чрез продаване на евтини илюзии и заблуди, че всичко зависи от нас. Такива книги има под път и над път. Може би се купуват, може би някой им вярва. И после преживява огромно разочарование, защото не му се е получило така, както пише в книгата. Следва самобичуване и още по-дълбока изолация. Следва безпомощност.
Не купувайте и не четете глупости. Единственият начин обществата (и в частност българското

общество) да излязат от апатията на празното потребителство, на плюскането от самота и самота от неосъщественост, на саможивеене и заблуда, че ще обичаш себе си, само ако си успешен и богат, е да преживеят катарзис в мисленето и възприятието на ценностите.

Неслучайно дрогата се шири както сред крайно бедните и отхвърлените, така и сред известните и богатите. Дрогата е показател, че са сбъркани не хората – те са еднакви отвътре и отвън. Те са дух и материя. Сбъркани са условията, при които човешките същества са поставени и трябва да оцеляват.

За излизане от задълбочаващата се самота е необходима национална стратегия. А тя се нарича хуманизъм. Грижа за всеки един човек, не само материална, но и грижа за душата, грижа за неговата образованост, за растежа му като човешко същество и като Божие създание.

Капитализмът не се грижи за човека. Той го хвърля в бясна надпревара за оцеляване. Социализма изобщо не коментирам. Беше прекалено скоро и всички помним уродливия му модел.

Хуманизмът, приятели… Той е стимул за човека, а не за натрупването. Той е нашата цел. Той е хапчето за спокоен сън, което не вреди на здравето и не предизвиква кошмари.

 

Лидия Делирадева

www.budd.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.