Home » Авторски страници

БПЦ апелира към Порошенко да защити светините на УПЦ

2015.12.20 2 коментара
Spread the love

euch20151218sinod01

Светият Синод на Българската православна църква се обърна с писмо до президента на Украйна Петро Порошенко. БПЦ апелира към Порошенко да защити светините на каноничната Православна църква в Украйна. Писмото, подписано от българския патриарх Неофит, е с копие до митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий.

В писмото се казва:

“Българската православна църква – Българска Патриаршия, която се намира в братско общение с Украинската православна църква, внимателно и с тревога наблюдава развитието на ситуацията в религиозната сфера в Република Украйна. Сериозно безпокойство будят многочислените факти за нарушаване правата на вярващите християни на единствената канонична Православна църква в Украйна.
Най-напред става дума за превземането със сила на храмове на Украинската православна църква.
В тази връзка особено тревожна е информацията за опитите за отнемане от каноническата Църква на две светини за цялото Вселенско православие – Успенската Почаевска лавра и световноизвестната Киево-Печорска лавра – в полза на непризнатата от нито една Поместна православна църква в света т.нар. “УПЦ – Киевска Патриаршия”.”

Следва целият текст на писмото в превод на български, който е публикуван в сайта на Българската патриаршия.

 —————————————————————————————————————————–

БПЦ-БП се застъпва за светините на УПЦ пред президента на Украйна Петро Порошенко

15 декември 2015 г., Българска Патриаршия

 

ДО

Г-Н ПЕТРО ПОРОШЕНКО

ПРЕЗИДЕНТ НА Р. УКРАЙНА

К И Е В

 

К О П И Е: ДО

НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО ОНУФРИЙ,

МИТРОПОЛИТ КИЕВСКИ И НА ЦЯЛА УКРАЙНА

К И Е В

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Българската православна църква-Българска Патриаршия, която се намира в братско общение с Украинската православна църква, внимателно и с тревога наблюдава развитието на ситуацията в религиозната сфера в Република Украйна. Сериозно безпокойство будят многочислените факти за нарушаване правата на вярващите християни на единствената канонична Православна църква в Украйна.

Най-напред става дума за превземането със сила на храмове на Украинската православна църква.

В тази връзка особено тревожна е информацията за опитите за отнемане от каноническата Църква на две светини за цялото Вселенско православие – Успенската Почаевска лавра и световноизвестната Киево-Печорска лавра – в полза на непризнатата от нито една Поместна православна църква в света т.нар. «УПЦ – Киевска Патриаршия». В тази връзка БПЦ-БП заявява своята категорична позиция, че осъществяването на такъв сценарий може не само да дестабилизира ситуацията в Украйна, но и да направи невъзможно за православния епископат, духовенството и вярващите от други страни да посещават горепосочените светини, тъй като ние нямаме евхаристийно и молитвено общение с религиозни структури, преминали в разкол.

Г-н Президент,

Св. Синод на БПЦ-БП се обръща към Вас с молба да предприемете всички необходими мерки за защита правата на Украинската православна църква, като я предпазите от превземане на храмовете й, а също така и от всякакви други форми на насилие.

С уважение,

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

.

2 коментара »

  • Peter S said:

    Отговор (на украински език):
    http://www.lifeinvest.com.ua/?p=10435

  • В said:

    И на Рождество не може да има мир. Жалко.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.