Home » Избрано, политика

Парижски синдром. Иво Христов по БНТ

2015.11.23 Няма коментари
Spread the love

В студиото на предаването “Панорама” на БНТ на 20 ноември т.г. гостува Иво Христов, журналист и франкофон. Той коментира трагичните събития в Париж, както и френската външна политика.

Иво Христов в студиото на "Панорама". Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Иво Христов в студиото на “Панорама”. Снимка: Скрийншот от видео на БНТ

Според Христов Париж като град е свръхмитологизиран и затова е “трамплин както за кариери, така и за нови идеи, включително за зловещи идеи и затова неслучайно беше избран за сцена това ужасно клане”: за да предизвика общоевропейски и глобален стрес.

Как изглежда Франция седмица по-късно и водена от ляв президент? Според Христов Франсоа Оланд е най-непопулярният френски президент, който се стреми да компенсира объркаността на вътрешнополитическата и икономическата си политика с активна външна политика. Ангажира се с акция срещу ислямистите в Мали и ги прекърши. Днес обаче имаме печално потвърждение, че Франция там е сама и носи отговорността за район, където скоро няма да настъпи мир. По думите на журналиста Франция е изиграла “унизителната роля на бек вокал в украинската криза”, когато асистира Съединените щати в силовата смяна на режима в Киев. След това към днешна дата се опитва доколкото е възможно “в дует с Германия да играе ролята на медиатор, за да угаси този пожар”, каза Христов.

В Сирия, обаче, френската политика е катастрофално недалновидна. В началото тя поддържаше безкритично бунта срещу Асад, след което някои трезви гласове от разузнаването чрез пресата информираха френското обществено мнение, че този бунт има много страни (в него връх скоро взеха ислямистите) и Франция, която търси инвестиции, се прегърна с Катар и Саудитска Арабия през последните 2 години, обясни журналистът. В резултат на това нейната война срещу терора все още търси своите опорни точки.

Христов отбеляза нещо много важно – че, противно на очакванията, Париж не прибегна до активиране на член 5 от Договора на Североатлантическия пакт, а предпочете чл. 47-2 от Договора за ЕС и поиска европейска солидарност. Причините за това са поне три. Първо – НАТО не се радва на добър прием в Близкия изток след двете войни в залива, второ – Франция се убеди, че водейки война в антиислямистката коалиция под егидата на САЩ, не се забелязват никакви резултати (коалицията не разруши дори петролната структура на ИД, която изнася петрол за около милиард и половина месечно) и трето – Франция очевидно търси да остави Турция извън кухнята на операцията, защото никой не е особено уверен в лоялността й във войната срещу терора.

————————————————————————————————–

Запис на разговора с Иво Христов в студиото на “Панорама” може да се види и чуе в сайта на БНТ.

Запис на цялото предаване, в което участват още външният министър Даниел Митов, арабистът доц. д-р Симеон Евстатиев и други гости, може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.