Home » Избрано

МВФ избра и китайския юан за резервна валута

2015.11.30 Няма коментари
Spread the love

Решението е сериозна политическа победа за Пекин, коментират експерти.

euch20151127a04

Китайската национална валута стана петата резервна валута на МВФ. Досега само щатският долар, еврото, японската йена и британският паунд са част от резервните валути. Пекин отдавна се надява юанът да бъде одобрен от акционерите на фонда като една от малкото валути, в които могат да се конвертират активите на 188-те страни – членки на МВФ. Подобно действие би повишило интереса на инвеститорите към китайската валута и да подкопае хегемонията на долара като глобална резервна валута. Включването на юана в листата на резервните валути на МВФ ще има по-силен политически, отколкото икономически смисъл, коментират експерти от анализаторската компания RBC Capital Markets, цитирани от “Гардиън”. Китай е втората по големина икономика в света след САЩ и поиска юанът да стане резервна валута през миналата година.

По-рано този месец ръководителят на МВФ Кристин Лагард подкрепи включването на юана, а представители на фонда заявиха, че юанът съответства на критериите за включване в кошницата с резервни валути. Юанът вероятно ще се присъедини към резервните валути през следващата година, твърдят експерти.

Последната промяна, направена в набора резервни валути, беше през 2000 г., когато еврото замени германската марка и франка. Някои анализатори прогнозират, че до 2030 г. юанът ще се превърне в една от трите най-големи международни валути заедно с долара и еврото. Усилията на Пекин да поддържа изкуствено ниска стойност на юана, за да помогне на износителите, са от причините валутата до момента да не отговаря на критериите за резервни валути, определени от Международния валутен фонд. Въпреки това китайските чиновници положиха много усилия да намерят подкрепа за включването на юана, а едно от последните изследвания сред персонала на МВФ показа, че и те одобряват подобен ход.

Включването във валутната кошница на МВФ става въз основа на два критерия: обем на износа на държавата емитент и равнището на свободното ползване на валутата. /”Сега“/

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.