Home » Авторски страници

JE SUIS Бежанец, но…

2015.11.18 Няма коментари
Spread the love

Няколко мои приятели ме нападнаха в последните дни, защо съм бил толкова критичен към отворените граници на Европа и безразборното приемане на бежанци.

.

Авторът

Авторът

JE SUIS Бежанец! NOUS SOMMES Бежанци!

Уви, това е самата истина. ­ Всички сме бежанци. Всички ние, които през последните 20-­30 години избягахме в Америка, Канада, Франция, Австралия, по една или друга причина от нашата си България.

Бежанци са и хилядите мексиканци, идващи в САЩ; бежанци са и поляците, руснаците, словенците и хърватите, които наводниха Англия и САЩ.

Всички ние сме бежанци, но разликата с бежанците от Сирия, Афганистан или Северна Африка е елементарна – ­ всички ние, идвайки в новата си родина, се опитваме да се адаптираме към нея, да спазваме правилата, а не да принуждаваме домакините ни да се съобразяват с нас.

Всички ние, особено тези, емигрирали в САЩ и Канада, сме минали през много проверки, тестове и сме платили много за всичко това, за да бъдем част от Обществото. Нашият труд и ежедневие е фокусирано над това как да бъдем по-­добри в работата си, как да изучим децата си, как да направим деня си по­-усмихнат.

Всички ние сме били благодарни за всяка подадена ръка, за всяко парче хляб или доза уважение от първия момент, когато сме стъпили на американска (австралийска, канадска земя). Не познавам бежанец сред нас, който да е изхвърлял храната, защото била опаковане в кутия с червен кръст на нея (вижте видеото); не познавам бежанец, който да е хвърлял бутилки и камъни по полицаите на границата, или да е превръщал обществения транспорт и спирки в тоалетни.

Всички ние обикновено сме дошли заедно със семействата си, защото семейството и децата ни са най­-важни, а само един предател­, страхливец или пратен с някаква тайна задача войник може да остави семейството си в “несигурното място”, докато той с таблет, телефон и тлъста пачка… ”бяга”.

NOUS SOMMES Бежанци! Но за нас границата или оградата означава: “Спри! Тук има правила”.

По цялата външна граница на САЩ има ограда. И тази ограда не е дискриминация, а е предпазно средство срещу потенциални престъпници, наркодилъри и всякакви елементи, които могат да нарушат спокойствието на Обществото. Между отделните щати няма граници, но и там има правила.

Европа си позволи безумието да се отдаде на свободата и либерастията, превърнати в свободия, и мечтата на милиони за Европа без граници се изроди в Европа без никакви граници, без никакви правила, отворена към всеки бандит, който като не може да си оправи собствената страна или парите са му малко, решава, че трябва да се разходи до Европа. Европа не само няма вътрешни граници, Европа няма ВЪНШНИ граници и огради – ­ безумие, което доведе до атентатите в Париж, в Бургас, в Лондон, в…

В кварталите ни няма огради обикновено, но и там има заключващи се врати, “Private Property No Unauthorized Access”, и домовете ни, ­ и те се заключват, нали? Защо за малките ни общества огради има, а за Обединена Европа ­ не?

Когато Полша, Чехия, Унгария чакаха на опашката за Евросъюза, имаше хиляди документи, закони и правила, които трябваше да бъдат приети от парламентите им. Минаха десетина години, докато ги приемат, а за България и Румъния ­ още повече. Безброй изисквания за всички източноевропейски държави, за да влязат в Шенгенското пространство, а то се оказа, че има външен контрол, но само за цивилизованите хора. За тези с бурките, със специалните бради, с опасните идеи в главите – ­ няма. Няма нито огради, нито правила. Тотална дискриминация. Щото те били “бежанци”.

Ако ви е все едно, ­ ръкопляскайте на Меркел и Оланд… но на тях не им пука особено.

JE SUIS Бежанец, NOUS SOMMES Бежанци! Но както има огради и правила за нас, ­ така трябва да има и за тях.

 

Андрей Ненов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.