Home » Авторски страници, политика

Смъртоносни квартети на българската политика

2015.11.18 Един коментар
Spread the love

Като пиша за българска политика, ще трябва да започна с английската дума fatheadпреведено буквално това значи „мазна глава“, а на езика всекидневния разговор – „прост човек“.

Затлъстяването (fat accumulation) е един от големите рискови фактори за диабет и е съществена проява на една „нова болест“, наричана метаболитен синдром. За него през 1989 г. бе въведен терминът deadly quartet (смъртоносен квартет), съставен от затлъстяване, диабет, хипертония и повишени кръвни нива на триглицериди и холестерол. Защото усложненията на тази, обобщено наричани сърдечно-метаболитни болести, водят до смъртоносни сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти – от тях годишно умират около 19 милиони хора в света! През 2014 г. квартетът бе осъвременен и сега включва затлъстяване, метаболитен синдром, възпаление и климатични промени.

Днес ще пиша обаче за смъртоносните квартети не в медицината, а в политиката. Така в състава на един от тези квартети – в 26-годишната история на посткомунистическата българска политика – виждам:

1. Лаборант, преди години наричан Командира;

2. Цар, който замени своята политическа отговорност за една страна, заради която неговият баща почина скоропостижно в къде по-трудни времена, за имоти;

3. Усмивко, наричан още Послушко, на когото най-много му пречи Русия*;

4. Академик, който дава почетни академични титли на недостойни чужденци.

Поименно това са Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, президентът Росен Плевнелиев и председателят на БАН Стефан Воденичаров, който бе номинаран тези дни за кандидат-президент на избори ‘2016.

Статистиката за българската демографска катастрофа потвърждава смъртоносните действия на политическите квартети.

Илюстрация: Вurgas-podlupa.com

Илюстрация: Вurgas-podlupa.com

По данни на Световната здравна организация, българите сме на първите места в света по смъртност от мозъчни инсулти и миокардни инфаркти. По данни на Националния център по обществено здраве и анализи на тези и други болести, през 2012 г. са починали 109 281 българи – един голям български град! От тях 71 644 – от инсулти и инфаркти, 18 299 – от рак. През същата година обаче са родени значително по-малко деца – 69 121.

Така предизвиканият (не естественият) спад на населението в България е 40 160 годишно от общо 7 284 600 български граждани, към 31 декември 2012 г. Като разделим 109 281 на 365, се получава 299 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! Като се прибави и високата раждаемост при ромите, тревогата се увеличава, защото България може да стане minority majority nation (нация, в която малцинството става мнозинство) – мечтата на БХК и други НПО.

И на диригентите на българските политически квартети.

 

Д-р Георги Чалдъков

___________________________________________________________

* Би било по-добре вицепрезидентът Маргарита Попова да беше президент. Ето какво казва тя пред Информационната агенция ПИК: “Сега е важно тази коалиция да даде отпор на тероризма… Най-важно е да се направи коалиция с участието на абсолютно всички големи – Русия, САЩ и Европа! Сега ще видим кой говори лицемерно и кой мисли за бъдещето на човечеството, децата ни и цивилизацията – ще ни има или няма да ни има. Който не желае коалиция за мир, означава, че там надделяват личните интереси и лицемерието”. (Повече по темата за президента и вицепрезидента вж. в материала „Паралелни животописи…“, публикуван неотдавна в някои електронни издания, които не се подчиняват на цензуратурата – другото изпълнение на политическите квартети.)

.

One Comment »

  • Георги Неделчев said:

    Зависимостта на системата от прищевките на една или друга личност показва несъстоятелността на същата тази система. Съществува друга, в която гражданите участват във вземането на решения за техния живот.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.