Home » Авторски страници, Е-Списание

ЕП иска електронно, пощенско и онлайн гласуване за европейските граждани в чужбина

2015.11.12 Няма коментари
Spread the love

Европейският парламент одобри предложения за промени в изборното законодателство на ЕС. Всички граждани на ЕС, живеещи в чужбина, трябва да могат да гласуват онлайн и по пощата на изборите за Европейски парламент.

.

bta2015a05Евродепутатите поискаха по-големите държави да въведат бариери за спечелване на места в Европейския парламент в интервала между 3 и 5%. Това означава, че държави като Испания и Германия ще трябва да въведат бариери специално за тези избори.

За европейските граждани, които живеят в чужбина, трябва да бъдат въведени електронни, онлайн и системи за пощенско гласуване във всички държави членки на ЕС. За да работи този механизъм правилно, предотвратяването на двойно гласуване от хора с двойно гражданство трябва да се случва чрез обмен на данни за гласоподавателите от европейските държави.

“Четири държави не предоставиха на гражданите, живеещи в чужбина, възможност да гласуват на изборите за Европейски парламент пред 2014 г. – Чехия, Ирландия, Малта и Словакия”, напомня ЕП в съобщение до медиите.

Останалите можеха да гласуват по някои от следните начини – по пощата, в посолство, чрез упълномощено лице или по електронен път. В Естония бяха възможни всичките начини.

Гласуване по пощата за Европарламент за гражданите в чужбина е възможно в повечето от държавите в ЕС. Не е възможно само в няколко, сред които: България, Хърватия, Кипър, Гърция, Унгария, Румъния.

1

Таблица:  Нарастване на броя (%) на гласувалите по пощата в Англия

Вчера, 11 октомври 2015 г.,  народни депутати от Реформаторския блок предложиха законопроект за вкарване на електронното дистанционно гласуване в Изборния кодекс .

Освен електронното гласуване, РБ предлагат и създаването на три многомандатни избирателни района в чужбина:

– МИР “ЕС, ЕИЗ и Балкарски полуостров”
– МИР “Северна, Южна Америка, Австралия и Япония”
– МИР “Останалата част от Европа, Азия и Африка”

Сред предложилите законопроекта бе адвокат Петър Славов, който така потвърди заявлението си пред изданието ни, дадено още преди 5 години (вж.тук).

За съжаление за гласуване по пощата в него не става дума. От Eurochicago.com се обръщахме неколкократно и на нашите страници и в обществените медии към НС. Поискахме гласуване по пощата да бъде въведено поне експериментално,  поне за нас, българите в чужбина, или най-малкото поне за САЩ и в Австралия, където разстоянията до изборните бюра са най-големи.

Единствен положителeн отговор досега получихме  от  депутата Борис Станимиров (РБ), който изрази съгласието си във Фейсбук: “Абсолютно! И за разлика от електронното, гласуване по пощата се прави от десетилетия в най-уредените държави. Но в момента се фетишизират ИТ средствата като модерна панацея.”

Интересно е какви отговори ще получим от НС след като Европейският парламент одобри предложенията за промени в изборното законодателство на ЕС?

На заседанието на ЕП евродепутатите също така предложиха създаването на трансграничен европейски избирателен район, в който списъците с кандидати се оглавяват от кандидата на съответното политическо семейство за председател на Европейската комисия.

Съдокладчиците ще проведат пресконференция в 10.00 ч. българско време в четвъртък, 12 ноември. Събитието ще бъде предавано на живо по интернет.

За Европейските избори през 2019 г. евродепутатите искат:

– водещи кандидати за целия ЕС;

– страните членки да разрешат на своите граждани да гласуват и от чужбина;

– обща минимална възраст за право на гласуване (по възможност 16 години, както е в Австрия);

– установяване на списъците с кандидатите най-късно 12 седмици преди изборите.

 

 По материали на Дневник и Аctualno.com

———————————————————————————————————————

* Правна уредба: Член 223.1 от Договора за функциониране на ЕС дава на Европейския парламент правото на инициатива за реформиране на европейското избирателно право, както и на изготвяне на предложения с тази цел. Тези предложения трябва да бъдат одобрени, първо, от Съвета с единодушие и, второ, от страните членки, в съответствие със съответните им конституционни разпоредби.

** Гласуването по пощата е най-евтиното за данъкоплатеца, по евтино e дори от традиционното.

*** Каква е последователността на гласуването по пощата (обяснение без думи, в картинки):

.
vote0005
vote0003
vote0004
vote0007
vote0006
vote0008

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.