Home » Избрано

Разузнавачите ни са срещу политическото назначение на Бакалов

2015.10.05 Няма коментари

oil009a8Ден след като стана ясно, че директорът на служба „Военна информация“ Йордан Бакалов е подал оставка заради законовите промени, които на практика го елиминират от поста, премиерът Бойко Борисов заяви, че не е знаел какво се е случило в парламента. A министър Николай Ненчев не я прие.

„Харесвам работата на Йордан Бакалов, аз го харесвам изключително много“, коментира Борисов.

Мотивът за напускането на Бакалов са приетите в четвъртък на второ четене поправки в Закона за военното разузнаване, които минаха с одобрението на ГЕРБ. Сред тях бяха включени два текста, отстраняващи на практика Бакалов от поста – изискването шефът на военното разузнаване да има над 10 години стаж в системата за национална сигурност и изискването той да е висш офицер.

Сегашният закон допуска назначаването и на цивилен. Бакалов оглави службата през май тази година.

Борисов заяви, че е чул за идеята за подготвян нов кандидат за поста на Бакалов. „Не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник“, каза Борисов.

По думите му това е изключение от правилото, но Бакалов е вътрешен човек от системата, освен това бившият син депутат е бил и в комисията по вътрешна сигурност в парламента. Премиерът добави, че смята Бакалов за достатъчно добър професионалист за тази дейност.

Реформаторският блок също реагира остро срещу промяната – депутатът ген. Атанас Атанасов посочи, че новият шеф на военното разузнаване ще бъде избран измежду няколко генерали, завършили в бившия СССР.

За краткия си престой на поста Бакалов, също като военния министър Николай Ненчев, бе подложен на атака от БСП и други партии заради решението да предадат на Комисията по досиетата архивите на военното разузнаване. Става дума за над 30 000 архивни единици на някогашното РУМНО (Разузнавателно управление при Министерството на народната отбрана), които предшественикът на Бакалов на поста – Веселин Иванов, отказваше да предаде.

Противниците на осветляването на военните разузнавачи твърдят, че разкриването на досиетата можело да навреди и на сега работещи за разузнаването хора.

Следва запис на БНР, в който могат да се чуят още доводи срещу политическото назначение на Бакалов.

.


.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.