Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Съобщение от генералния консул в Чикаго във връзка с националния референдум

2015.09.19 Няма коментари
Spread the love

Untitled11Уважаеми Дами и Господа,

Във връзка с Указ № 163 на президента на Република България за насрочване на национален референдум на 25 октомври 2015 г., с въпрос „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждането на изборите и референдумите”, бихме желали да Ви информираме, че Централна избирателна комисия публикува свои решения, както следва:

– Решение № 1542-НР на ЦИК от 27.08.2015 г. – ОТНОСНО: условията и реда за образуване на секции за гласуване извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на националния референдум – ЦИК_1542_образуване_секции ;

– Решение № 1543-НР на ЦИК от 27.08.2015 г. – ОТНОСНО: условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в секции за гласуване извън страната при произвеждане на национален референдум ЦИК_1543_организация ;

– Решение № 1828-МИ/НР на ЦИК от 04.09.2015 г. – ОТНОСНО: обявяване на местата, в които ще се образуват секции за гласуване извън страната, на основание чл. 14, т. 3 от ИК при произвеждане на национален референдум на 25 октомври 2015 г. – ЦИК_1828_секции.

За организиране на изборния процес, обръщаме внимание на следните важни моменти в горецитираните решения:

– избирателни секции се образуват на 4 различни основания, посочени в чл. 14 от Изборния кодекс:

1) при подадени не по-малко от 20 заявления за място, в което има ДКП;

2) при подадени не по-малко от 40 заявления извън място, в което има ДКП;

3) независимо от наличието и броя на заявления – в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели, като списъкът на местата се обявява от ЦИК (обявен с решение № 1828/04.09.2015 г. на ЦИК, приложение към настоящия текст);

4) по предложение на ръководителите на ДКП, отправено до ЦИК не по-късно от 22 дни преди изборния ден – преценката на ръководителите на мисии според Изборния кодекс следва да се базира на „общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40“.

– при подаването на заявления в един плик може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. В решение № 657-НС/07.08.2014 г. на ЦИК изрично е посочено, че не се приемат за валидно подадени заявления, изпратени в сканиран вид по електронната поща на задграничните представителства. Възможността за подаване на заявления директно на интернет сайта на ЦИК е активна на следния линк: https://www.cik.bg/foreign_register_2015? ;

В изпълнение условията на чл. 22, ал. 2 от Изборния кодекс, моля да приемете настоящото писмо, като покана за съдействие в дейността по подготовката и организацията на изборите извън страната, както следва:

– за набиране на възможни членове на СИК, както и на резервни членове;

– предлагане и осигуряване на подходящи помещения;

– осигуряване на необходимите за деня на изборите избирателни кутии, кабини за гласуване, скенер, мобилен интернет и друга техника.

Всички решения на ЦИК, могат да бъдат намерени и проследявани на интернет сайта на Централна избирателна комисия – www.cik.bg.

Приложено Ви изпращаме и разяснително писмо* от посланик Поптодорова, в допълнение на което Ви уверяваме, че генерално консулство на Република България в Чикаго остава на разположение на всички български граждани в консулския окръг, за съдействие и консултации във връзка с осигуряването на максимално широк достъп на желаещите българи граждани до правото им да гласуват.

.

Симеон Стоилов,

Генерален консул на Р. България в Чикаго

————————————————————————————————————————————————————————

* Бел.ред.: Това разяснително писмо на посланик Елена Поптодорова вече бе публикувано в нашето издание и може да се види тук.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.