Home » Авторски страници, българи зад граница

Посещение в училище “Пейо Яворов” в Брюксел

2015.09.25 Няма коментари
Spread the love

На 22-и септември – Ден на Независимостта на България, в българското училище „П. К. Яворов” в Брюксел имахме посещение. При нас дойдоха евродепутатът Ангел Джамбазки, неговият сътрудник в Европарламента Мартин Филипов, както и Чавдар Трифонов – кандидат-кмет на Варна.

DSC_0027

Директорката на учебното заведение Валентина Найденова, заедно със своя нов колега Христо Караславов, запозна гостите с историята на българското училище в Брюксел, с начина, по който то функционира, с основните тенденции и приоритети в развитието му, с промяната в учебната програма, съобразена с изискванията на МОН, и с наредбите, които са наложили тази промяна.

Г-жа Найденова обърна съществено внимание на ремонта, извършен в училището през месец август и съобразен изцяло с изискванията за добри условия при престоя на децата в училище по време на обучението им. Тя отдели подобаващо внимание и на факта, че за да се подобри качеството на работа сред малките ученици, паралелките от начален курс се разделят на две – практика, започнала преди 4 години и доказала своята ефективност.

Директорката сподели също така, че след основен и щателен ремонт, гаражът на сградата е бил превърнат в класна стая, с идеята тази класна стая да побира всички деца заедно, но въпреки това новото помещение се оказва все така недостатъчно за първолаците, които са 29. И това не е учудващо, предвид, че тази година общият брой ученици е по-голям от всякога. В момента в  училище „П. К. Яворов” се обучават около 150 деца – от предучилищна подготовка до 12-ти клас, като над 100 от тях са в начален курс.

DSC_0029

Гостите бяха разведени из учебните стаи, като им бяха показани методическите пособия и техническите средства, с които училището разполага. Тук г-жа Найденова се възползва от възможността да благодари на г-н Джамбазки за оказаното сътрудничество през изминалите месеци, отчитайки, че в негово лице сме намерили добър приятел и съмишленик. Тя също така разказа и благодари  за дарените през лятото от доц. д-р Милен Михов, пом.-ректор на ВТУ, два комплекта народни носии, книги и учебни помагала. Спомена с признателност и дарителския жест на проф. д-р Пламен Даскалов от Центъра за продължаващо обyчение, РУ “Ангел Кънчев” в Русе, благодарение на когото, от месец юли, училището ни разполага с две нови компютърни системи.

В края на срещата г-жа Найденова говори и за новите паралелки, които се очаква да започнат обучение през месец октомври, както и за старта на програмата за изучаване на български език от чужденци. По време на срещата бе обсъдена и нуждата от по-гъвкаво законодателство спрямо учениците зад граница. Причина за това са многобройните случаи на деца, на които им се налага за по-кратък период от време да преминат през по-голям учебен материал.

От своя страна, г-н Джамбазки информира г-жа Найденова за проведената среща с вицепрезидента Маргарита Попова относно инициативата българският език да стане матуритетен в ЕС.

Г-н Чавдар Трифонов разказа за различни проекти, с които е подпомогнал училищата във Варна, както и за участието на ученици в конкурси зад граница.

Предвиденото време за срещата с нашите гости изтече бързо и неусетно. Разделихме се с тях с обещание за нови работни срещи в близко бъдеще.

 

Българско училище “Пейо Яворов” – Брюксел

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.