Home » Авторски страници, българи зад граница, история

100 години от Първата световна война: Възпоменателни събития в Дойран и Неа Дойрани

2015.09.25 Един коментар
Spread the love
Илюстрация: bkks.org/forum

Рисунка с надгробни кръстове от времето на царство България. Източник: bkks.org/forum

На 26 септември 2015 г. в Дойран, Р. Македония, и на 27 септември 2015 г. на Британското военно гробище в Неа Дойрани, Гърция, ще се проведат възпоменателни събития по случай 100 години от Първата световна война. От българска страна се предвижда на 26 септември да бъде отслужена панихида за загиналите български военнослужещи, както и възпоменателен обяд за участниците.

Останки от надгробни паметници на загинали български войници в Дойранската епопея. Снимка: http://zetramedia.com

Останки от надгробни паметници на загинали в Дойранската епопея български войници. Снимка: zetramedia.com

Мероприятието се организира съвместно от българското Министерство на отбраната и Българския културен клуб – Скопие. Гости ще бъдат представители на Commonwealth War Graves Commission /CWGC/ от Великобритания, както и граждани от България и Македония.

Знамето на 2-ра Скопска дружина от Македоно-Одринското опълчение, формирано с царски указ на 23 септември 1912 г.  От другата страна на знамето пише  „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЬ".

Знамето на 2-ра Скопска дружина от Македоно-Одринското опълчение, формирано с царски указ на 23 септември 1912 г. От другата страна на знамето пише „СВОБОДА ИЛИ СМЪРТЬ”.

На 27 септември 2015 г. от 15 часа на Британското военно гробище в Неа Дойрани, Гърция, ще се проведе възпоменателно честване по случай 100 години от Първата световна война. Мероприятието се организира от Commonwealth War Graves Commission.

Британско военно гробище в Ругуновец, Гърция (на гръцки: Πολύκαστρο, Поликастро), в което са погребани загинали при Дойран британски войници. Снимка: bg.wikipedia.org

Британско военно гробище в Ругуновец (Поликастро), Гърция, в което са погребани загинали при Дойран английски войници. Снимка: bg.wikipedia.org

На двете мероприятия българското Министерство на отбраната ще бъде представено от делегация, в която участват Николай Василев, съветник на министъра на отбраната, бригаден генерал Михаил Попов, командир на 68-ма бригада „Специални сили“, Иво Антонов, началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание“, и полковник Илиан Кръстев, военен аташе в Скопие.

 

Лазар Младенов,

Български културен клуб в Скопие

One Comment »

  • БЪЛГАРСКИ ОФИЦЕР said:

    БУГАРСКА АРМИJА рано или касно ке се врати одново во Бугарската Земьа – ВАРДАР МАКЕДОНИJА ………!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.