Home » Е-Списание, политика

Цецка Цачева в Ню Йорк на форум на ООН

2015.08.30 Няма коментари
Spread the love
Снимка: Рarliament.bg

Снимка: Рarliament.bg

В централата на ООН в Ню Йорк бе открита Десетата среща на жените-председатели на парламенти. България е представена на тази среща от председателя на Народното събрание Цецка Цачева – информира сайтът на НС. На форума присъстват 32 от 46-те жени-председатели на парламенти в света, което е най-високият брой участници досега.

Основна цел пред форума, организиран от Интерпарламентарния съюз, е да бъдат изследвани иновативни начини за ускоряване на напредъка по отношение на равенството на половете – пише още в информацията за този форум в официалната страница на българското Народно събрание. В центъра на дебатите са темите за подобряването на баланса между половете в парламентите, преустановяване на насилието срещу жени и осигуряване на достатъчни бюджети, за да се постигне напредък в равенството между половете.

В тази връзка форумът е направил равносметка за постигнатото през последното десетилетие и е констатирал, че въпреки нарастващото признание, че равенството между половете е от решаващо значение за демокрацията и развитието, само 15% от председателите на парламенти в света са жени. Статистиката от началото на 2015 г. показва, че жените представляват общо едва 17% от министрите и 22% от депутатите в различните страни.

Форумът на жените-председатели, който се провежда непосредствено преди приемането на новите цели за устойчиво развитие на срещата на високо равнище на ООН през септември, е подкрепил становището, че за премахване на невидимите бариери са необходими новаторски политики, адекватна правна рамка, както и промяна в стандартите и нагласите както в институциите, така и в семейството.

В изказването си пред участниците в конференцията Цецка Цачева е заявила, че политиките за напредък в постигането на равенство между половете са мерило за демокрация и трябва да бъдат неизменна точка в дневния ред на всяка институция. Тя очертала проблемите и предизвикателствата през призмата на европейския опит – премахването на разликата в заплащането между мъже и жени, качеството на работните места – особено предвид обстоятелството, че на пазара на труда жените продължават да съставляват огромен дял от работната сила в нископлатени сектори. Цачева акцентирала на това, че на фона на кризата, засегнала тежко европейските икономики, две категории хора са станали особено уязвими: възрастните жени и самотните майки.

Още информация за Десетата среща на жените-председатели на парламенти, която се провежда в Ню Йорк, може да се намери на www.parliament.bg

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.