Home » Авторски страници, българи зад граница

Паметни плочи на загинали в Босилеград български офицери

2015.08.21 Няма коментари
Spread the love
Паметните плочи, поставени от Демократичния съюз на българите

Паметните плочи, поставени на Босилеградското гробище от Демократичния съюз на българите

Демократичният съюз на българите постави пет скромни паметни плочи на застроената платформа в Босилеградското гробище за паметник на българските офицери: полковник Иларион Танев, поручик Станислав Стефанов Попов, ветеринарен подпоручик Стефан Котев, поручик Асен Минков Костадинов и ветеринар Христо Владов Христов, пленени и разстреляни от сръбската армия на 28 юни 1913 г. по един престъпен начин.

До това решение се стигна, след двегодишно протакане на възстановяването на паметниците, започнато по инициатива на КИЦ „Босилеград“ по повод 100 години от Балканската война и спряно, поради административното мълчание от страна на община Босилеград и следствените действия на органите на МВР в Босилеград.

Съгласно Програмата и Чл. 5 от Устава на Демократичния съюз на българите, ГС на ДСБ реши с доброволен труд и средства да постави пет паметни плочи върху застроената бетонна платформа в Босилеградското гробище с имената, годините на раждане, месторождението и годината на убийството на българските офицери.

Изработката и монтирането на паметните плочи Демократичния съюз на българите повери на Димитър Димитров – Треперски, член на ГС на ДСБ.

Поставянето на паметните плочи има временен характер и не отменя усилия на българските организации в Босилеград да се постави общ и траен надгробен паметник на петимата убити български офицери.

 

Демократичен съюз на българите,

председател Драголюб Иванчов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.