Home » Авторски страници, българи зад граница

Протест срещу политическата дискриминация и беззаконие на местната власт в Босилеград

2015.08.21 Няма коментари
Spread the love

Управата на Община Босилеград, под ръководството на кмета Владимир Захариев, дискриминира политическите си опоненти, не спазвайки дори решения на Върховния съд на Р. Сърбия

.

Драголюб Иванчов

Драголюб Иванчов

Председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов изпрати до медиите съобщение, в което, от името на Демократичния съюз на българите и от свое лично име, протестира срещу решения на Общинската управа в Босилеград.

В съобщението се казва, че местната управа “под управлението на кмета Владимир Захариев, грубо нарушавайки Конституцията и законите на Р. Сърбия, провежда политическа и национална дискриминация срещу политическите си опоненти, нарушавайки човешките и малцинствени им права и правата на детето. Един от примерите, за който мога да свидетелствам, поемайки цялата лична и политическа отговорност е, че на мен и съпругата ми Жаклина Иванчова, Общинската управа в Босилеград отказа правото на детска надбавка за двете ни деца, въпреки че Върховният съд на Република Сърбия в Белград и Административният съд в Ниш, от 2004 до 2015 година четири пъти се произнесоха в наша полза. Общинската управа в Босилеград четири пъти досега отказа да изпълни решенията на най-високите съдебни инстанции на Р. Сърбия.”

Както и че: “Като член и Председател на Демократичния съюз на българите, провеждайки Програмата и Устава на партията, неведнъж съм влизал в принципни политически спорове с управляващите в Босилеград, защитавайки правата и интересите на българското малцинство, гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия и общоприетите демократични и европейски принципи и ценности. Нима това е причината децата ми да бъдат наказани от една самозабравила се власт? Или може би управляващите в Босилеград си мислят, че по този начин могат да ми окажат натиск и да ме накарат да се откажа от убежденията си или може би да поискам извинение и да премина при тях? За тяхна информация, аз не се отказах от убежденията си и по време на гражданската война, когато като офицер на Югославската армия и командир на танкова бригада захвърлих пагоните си и отказах да воювам срещу цивилното население на Р. Хърватска. Няма да го направя и сега.”

Следва целият текст на съобщението.

Факсимиле

Факсимиле от решение на Върховния съд на Р. Сърбия, по жалба на Жаклина Иванчова (в решението фамилията на г-жа Иванчова е написана като Иванчов, понеже в Сърбия не се уважава българската правописна традиция в изписването на фамилни женски имена).

От името на Демократичния съюз на българите и от свое лично име протестирам против решенията на Общинската управа в Босилеград, която, под управлението на кмета Владимир Захариев, грубо нарушавайки Конституцията и законите на Р. Сърбия, провежда политическа и национална дискриминация срещу политическите си опоненти, нарушавайки човешките и малцинствени им права, и правата на детето.

Един от примерите, за който мога да свидетелствам, поемайки цялата лична и политическа отговорност, е, че на мен и съпругата ми Жаклина Иванчова, Общинската управа в Босилеград отказа правото на детска надбавка за двете ни деца, въпреки че Върховният съд на Република Сърбия в Белград и Административният съд в Ниш, от 2004 до 2015 година четири пъти се произнесоха в наша полза (вж. приложенията – б.р.). Общинската управа в Босилеград четири пъти досега отказа да изпълни решенията на най-високите съдебни инстанции на Р. Сърбия.

Междувременно, децата ни пораснаха а дъщерята се омъжи в България, където вече се ползва от правото си на детска надбавка, но в Босилеград децата ни бяха лишени от правото на детски надбавки заради демократичните политически убеждения на родителите си. Като член и Председател на Демократичния съюз на българите, провеждайки Програмата и Устава на партията, неведнъж съм влизал в принципни политически спорове с управляващите в Босилеград, защитавайки правата и интересите на българското малцинство, гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия и общоприетите демократични и европейски принципи и ценности. Нима това е причината децата ми да бъдат наказани от една самозабравила се власт? Или може би управляващите в Босилеград си мислят, че по този начин могат да ми окажат натиск и да ме накарат да се откажа от убежденията си или може би да поискам извинение и да премина при тях?

За тяхна информация, аз не се отказах от убежденията си и по време на гражданската война, когато като офицер на Югославската армия и командир на танкова бригада захвърлих пагоните си и отказах да воювам срещу цивилното население на Р. Хърватска. Няма да го направя и сега. Заради незаконната работа на Общинската управа в Босилеград, ще съдя държавата Сърбия в Страсбург. Не само заради моите деца, а и заради многото други, които нямат сили и смелост да се борят за правата си в името на законността, справедливостта и европейското бъдеще на Сърбия.

 

Драголюб Иванчов

———————————————————————————————————————————————————————————————

ПРИЛОЖЕНИЯ:

1. Решение на Върховния съд на Р. Сърбия, У 3892/04 от 31.05.2005 г., 2 стр.  –  dr 1 ; dr 1-2

2. Решение на Върховния съд на Р. Сърбия, У 1279/06 от 15.08.2007 г., 2 стр. –  dr 2-1; dr 2-2

3. Решение на Върховния съд на Р. Сърбия, У 1443/08, 3 стр.  –  dr 3-1; dr 3-2; dr 3-3

4. Решение на Административния съд на Р. Сърбия, отделение в Ниш, II 2 У 883/12 от 20.02.2014 г., 5 стр.  –  dr 4-1; dr 4-2; dr 4-3; dr 4-4; dr 4-5

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.