Home » Авторски страници, българи зад граница

Протест срещу политическата дискриминация и беззаконие на местната власт в Босилеград

2015.08.21 Няма коментари

Управата на Община Босилеград, под ръководството на кмета Владимир Захариев, дискриминира политическите си опоненти, не спазвайки дори решения на Върховния съд на Р. Сърбия

.

Драголюб Иванчов

Драголюб Иванчов

Председателят на Демократичния съюз на българите Драголюб Иванчов изпрати до медиите съобщение, в което, от името на Демократичния съюз на българите и от свое лично име, протестира срещу решения на Общинската управа в Босилеград.

В съобщението се казва, че местната управа “под управлението на кмета Владимир Захариев, грубо нарушавайки Конституцията и законите на Р. Сърбия, провежда политическа и национална дискриминация срещу политическите си опоненти, нарушавайки човешките и малцинствени им права и правата на детето. Един от примерите, за който мога да свидетелствам, поемайки цялата лична и политическа отговорност е, че на мен и съпругата ми Жаклина Иванчова, Общинската управа в Босилеград отказа правото на детска надбавка за двете ни деца, въпреки че Върховният съд на Република Сърбия в Белград и Административният съд в Ниш, от 2004 до 2015 година четири пъти се произнесоха в наша полза. Общинската управа в Босилеград четири пъти досега отказа да изпълни решенията на най-високите съдебни инстанции на Р. Сърбия.”

Както и че: “Като член и Председател на Демократичния съюз на българите, провеждайки Програмата и Устава на партията, неведнъж съм влизал в принципни политически спорове с управляващите в Босилеград, защитавайки правата и интересите на българското малцинство, гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия и общоприетите демократични и европейски принципи и ценности. Нима това е причината децата ми да бъдат наказани от една самозабравила се власт? Или може би управляващите в Босилеград си мислят, че по този начин могат да ми окажат натиск и да ме накарат да се откажа от убежденията си или може би да поискам извинение и да премина при тях? За тяхна информация, аз не се отказах от убежденията си и по време на гражданската война, когато като офицер на Югославската армия и командир на танкова бригада захвърлих пагоните си и отказах да воювам срещу цивилното население на Р. Хърватска. Няма да го направя и сега.”

Следва целият текст на съобщението.

Факсимиле

Факсимиле от решение на Върховния съд на Р. Сърбия, по жалба на Жаклина Иванчова (в решението фамилията на г-жа Иванчова е написана като Иванчов, понеже в Сърбия не се уважава българската правописна традиция в изписването на фамилни женски имена).

От името на Демократичния съюз на българите и от свое лично име протестирам против решенията на Общинската управа в Босилеград, която, под управлението на кмета Владимир Захариев, грубо нарушавайки Конституцията и законите на Р. Сърбия, провежда политическа и национална дискриминация срещу политическите си опоненти, нарушавайки човешките и малцинствени им права, и правата на детето.

Един от примерите, за който мога да свидетелствам, поемайки цялата лична и политическа отговорност, е, че на мен и съпругата ми Жаклина Иванчова, Общинската управа в Босилеград отказа правото на детска надбавка за двете ни деца, въпреки че Върховният съд на Република Сърбия в Белград и Административният съд в Ниш, от 2004 до 2015 година четири пъти се произнесоха в наша полза (вж. приложенията – б.р.). Общинската управа в Босилеград четири пъти досега отказа да изпълни решенията на най-високите съдебни инстанции на Р. Сърбия.

Междувременно, децата ни пораснаха а дъщерята се омъжи в България, където вече се ползва от правото си на детска надбавка, но в Босилеград децата ни бяха лишени от правото на детски надбавки заради демократичните политически убеждения на родителите си. Като член и Председател на Демократичния съюз на българите, провеждайки Програмата и Устава на партията, неведнъж съм влизал в принципни политически спорове с управляващите в Босилеград, защитавайки правата и интересите на българското малцинство, гарантирани с Конституцията и законите на Р. Сърбия и общоприетите демократични и европейски принципи и ценности. Нима това е причината децата ми да бъдат наказани от една самозабравила се власт? Или може би управляващите в Босилеград си мислят, че по този начин могат да ми окажат натиск и да ме накарат да се откажа от убежденията си или може би да поискам извинение и да премина при тях?

За тяхна информация, аз не се отказах от убежденията си и по време на гражданската война, когато като офицер на Югославската армия и командир на танкова бригада захвърлих пагоните си и отказах да воювам срещу цивилното население на Р. Хърватска. Няма да го направя и сега. Заради незаконната работа на Общинската управа в Босилеград, ще съдя държавата Сърбия в Страсбург. Не само заради моите деца, а и заради многото други, които нямат сили и смелост да се борят за правата си в името на законността, справедливостта и европейското бъдеще на Сърбия.

 

Драголюб Иванчов

———————————————————————————————————————————————————————————————

ПРИЛОЖЕНИЯ:

1. Решение на Върховния съд на Р. Сърбия, У 3892/04 от 31.05.2005 г., 2 стр.  –  dr 1 ; dr 1-2

2. Решение на Върховния съд на Р. Сърбия, У 1279/06 от 15.08.2007 г., 2 стр. –  dr 2-1; dr 2-2

3. Решение на Върховния съд на Р. Сърбия, У 1443/08, 3 стр.  –  dr 3-1; dr 3-2; dr 3-3

4. Решение на Административния съд на Р. Сърбия, отделение в Ниш, II 2 У 883/12 от 20.02.2014 г., 5 стр.  –  dr 4-1; dr 4-2; dr 4-3; dr 4-4; dr 4-5

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.