Home » Избрано

Шефът на научния фонд Христов е арестуван за убийство

2015.07.22 Няма коментари
Spread the love
Николай Христов. Снимка: rdp-bg.org

Николай Христов. Снимка: rdp-bg.org

Управителят на фонд „Научни изследвания“ Николай Христов* е бил арестуван за убийство. Членовете на фонда знаят за тази информация от вчера, като им е било обяснено, че става дума не за далавери в институцията, а за нещо друго, несвързано с работата му. Преди месец приключи проверка във фонда, която уличи Николай Христов в безконтролно харчене.

Според в. „Сега“ Христов е арестуван по обвинение за умишлено убийство. То е станало на 14 юли на столичната ул. “Цанко Церковски”. Убитият е 55-годишен мъж, името му не се съобщава. Сигналът за инцидента е бил получен към 18,40 ч. Христов е бил задържан на място, повдигнато му е обнинение по чл. 115 от Наказателния кодекс за умишлено убийство. Наказанието е лишаване от свобода за срок от 10 до 20 г.

Първоначално на Христов е била наложена мярка за неотклонение “задържане под стража” за срок от 72 часа, която е била изменена на 17 юли с определение на Софийски градски съд на постоянна, пише още вестникът.

Първата информация за ареста на Христов се появи още във вторник, след като из научните среди се понесоха слухове за участието му в инцидент с оръжие.

Преди месец приключи проверка във фонда, която завърши с констатации за нови безобразия, свързани с безконтролното харчене на средства. Новината за ареста на Христов идва на фона на провалената конкурсна сесия на фонд “Научни изследвания” за тази година, по която трябваше да се разпределят 7,9 млн. лв. финансиране за фундаментални изследвания. Конкурсът трябваше да бъде обявен преди два дни.

Източник: Clubz.bg

———————————————————————————————————————————————————————–

* Николай Христов е роден на 4 февруари 1958 г. във Враца. Завършил е философия в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализира икономика в УНСС. Български философ и политик от СДС, РДП и ДП. Заместник-председател на Демократическата партия. Бил е зам.-председател на координационния съвет на СДС – Враца, член на Радикал-демократическата партия и политически секретар на РДП. Член на Върховния партиен съвет и на ЦБ на Демократическата партия. Депутат в 36-то, 37-мо и 38-мо НС. Заместник-председател на ДП от март 2000 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.